Simyacı-Food and Travel Mayıs 2009

Bu yıl rotanızı mutlaka, Türkiye'nin gastronomi alanında en ileri görüşlü ilçesi Ayvalık'a çevirin. Bırakın Ayvalık, bir simyacı misali sizi işlesin; dünya görüşünüzü ve damak tadınızı kökünden değiştirsin.

İnsanı hayatına yeni bir yön vermeye zorlayan, çok aydınlık bir kent Ayvalık. Bunun nedeni eşsiz bir iklim, tanrısal bir coğrafya, ehlikeyif bir toplum ve deniz belki ama Ayvalık, büyüsünü formüle etmeye çalışmanızdansa kendinizi ona teslim etmenizi isteyen bir kent.
Kültürlü, emeğe ve yerele saygılı Ayvalıklılar yüzyıllardır lezzet adına doğru bildiğini yapmayı sürdürüyor ve Türkiye'nin geri kalanı da bu lezzet ustalarını yakından ve merakla izliyor. Ayvalık, sınırları içinde ortaya çıkan her tadı işliyor, bir simyacı edasıyla en değerli hazza dönüştürüyor. Bu gerçekten yola çıkarak, Ayvalık'ın 'lezzet müdahale'sinde hangi sayfada olduğunu tespite karar verdik.
İşe simyacının en mühim enstrümanlarından olan yeme-içme duraklarını incelemekle başlıyoruz. Ayvalık'ın tam merkezinde, Belediye Binası'nın yanındaki ara sokaktaki küçücük esnaf lokantası Veli Usta'nın Yeri'nin sahibi Veli Aydoğmuş'a sorularımızı yöneltiyoruz. Veli Bey 35 senedir Ayvalık'ta. Memleketi Gelibolu. İlk olarak, abisi Celal Bey açmış bu esnaf lokantasını. Zaten Ayvalık'ın eskileri, Celal'in Yeri diye biliyor mekânı. Aydoğmuş'a göre işin sırrı bir yağda, bir de yemeği yapan ustada. Mevsiminde pişirilen otlar, sebzeler de önemli. Müdavimleri sadece esnaf değil. Yazlıkçılardan yabancı turistlere, sanatçılardan Ayvalıklı ailelere herkesin favorisi. Veli Bey'e en çok hangi yemeklerin sevildiğini soruyoruz: "Yazlıkçılar buradan zeytinyağlıları alıp evlerine götürüyor. Yazın papalina (yalnız Ayvalık Körfezi'nde avlanma izni olan sardalya yavrusu) çok satıyor. Yerel Ayvalık yemeklerini ise en çok İstanbullular ve Almanlar seviyor." 10-15 yıldır düzenli olarak gelen Fransız, Yunan müşterileri de var, Artun Ünsal gibi gurme-yazar dostları da. Karnımızı harika bir zeytinyağlı enginar, yoğurtlu semizotu ve tas kebabıyla doyurduktan sonra bizi yolcularken küçük bir sır da veriyor: "Kozak Yaylası'na uzanırsanız eğer köylülerin yaptığı yerel şaraplardan alın bidonla. Ayvalık'ta şarap yapan kalmadı artık. Kozak Yaylası'ndan gelen şarap şerbet gibidir, içersin, anlamazsın; sonrası fena..."

Nerede yemeli?

Bay Nihat-Lale Restaurant Cunda Adası (0266 327 10 63;www.baynihat.com.tr) Pek çok gurmenin, sanat, spor ve siyaset dünyasından ismin müdavimi olduğu restoran Cunda'nın lezzet elçiliğini üstlenmiş. Mevsim balıklarından ve otlarından lezzetleri ve şefin spesiyallerini, temmuz-ağustos aylarında ise Cunda'nın muhteşem papalinasını kaçırmayın. Bir kişilik akşam yemeği, içki dâhil 50-80 TL arasında.
Ayna Çarşı Cad. No: 22 Cunda (0266 327 27 25 http://www.aynacunda.com/) Mekân kadar sade ve zarif tasarlanmış menüde çorbalar 4, lorlu kabak çiçeği dolması 8, şarapla sotelenmiş mürekkep balığı ile hazırlanan sübye yahni ise 15 TL. Mekânın sahibi Nihal Güven'in yaptığı limonçello, kahve çekirdekli portakal, vişne ve mürver çiçeği likörlerini ve adını Şeytan Sofrası'ndan alan ve sakızlı dondurmayla sunulan çikolatalı cup cake'i atlamayın.
Veli Usta'nın Yeri Nurettin Günaydın Oteller Aralığı, No: 4 Ayvalık (0266 312 64 29 ) Esnaf lokantasında zeytinyağlı ve sulu yemeklerin âlâsı pişiyor. Öğlen saatlerinde hazır edilen yemeklerde Ali Yaman'ın imzası var. Bu küçücük lokantanın sokağa atılmış masalarında akşamları yakılan ızgarada pişen et ve rakı keyfi de yapabilirsiniz. Sebze yemekleri 4, et yemekleri 6, salatalar ise 3 TL.
Fasulye Eski Gümrük Binası karşısı (0266 312 68 18) Muazzez Eriş'in mütevazı mekânında, topu topu altı masa var. Sadece öğle yemeği servisi veren, öğleden sonra ise bir kafeye dönüşen restoranda günün yemeğini tatmak için sıra beklemeye değer. Tavuklu akkız gibi yerel yemekler, her türlü zeytinyağlı, soyalı tavuk, kuru fasulye ve pilav gibi geleneksel lezzetler, gerçek bir ustanın ellerinden çıkmış. Zeytinyağlılar 4, et yemekleri ise 5 TL.
Ayvalık Şehir Kulübü Restaurant Ayvalık (0266 312 15 19) Ayvalık'ın en iyi aşçılarından Yörük Mehmet Kurt'un geçen yaz işletmeye başladığı Şehir Kulübü, Ayvalık'taki en iyi yeme-içme seçeneklerinden biri. Restoranda ot yemeklerini, mezeleri ve ahtapotu mutlaka tadın. Mevsim otları, iki tabak meze, salata ve bir ızgara deniz ürünü, bir kadeh içki dâhil kişi başı yaklaşık 35 TL.

Nerede kalmalı?

Otel Sobe Cunda Namık Kemal Mah. Hayat Cad. No: 5, Cunda (0266 327 31 02 ;www.otelsobe.com) Cunda'nın şirin ara sokaklarından birinde, 19. yüzyılda şaraphane olarak kullanılan bir yapının kalıntılarından yola çıkılarak yeniden inşa edilen binada hizmet veren butik otel, adanın tasarım adına medarıiftiharı. Yedi ferah odasıyla yaz-kış dillere destan bir konaklama imkânı sunan otelin mimarları Sema ve Nüshet Ak, ışık oyunlarıyla konaklamanız boyunca zamanı durdurmayı başarıyor. Bir gece için kahvaltı dahil oda fiyatı 160-180 TL arasında.
Taksiyarhis Pension İsmetpaşa Mah. Mareşal Çakmak Cad. No: 71, Ayvalık (0266 312 14 94 http://www.taksiyarhispension.com/) 1800'lü yıllardan kalma eski bir Rum evinin restore edilmesiyle turizme kazandırılan pansiyon, 1989 yılından beri dünyanın dört bir yanından hippi ruhlu gezgini, sessizlik arayan şehir kaçkınlarını ve romantikleri ağırlıyor. Taşlı, daracık bir sokakta yükselen pansiyonun tarihî dokusu, çokkültürlü havasıyla ahenk içinde. Ayrıca iki ayrı terastan muhteşem Taksiyarhis Kilisesi ve Cunda manzarası, saatlerce başından kalkmak istemeyeceğiniz kahvaltısı, kitap kurtlarını cezbeden kitap değiş tokuş olanağı ve dünya müziklerinden örneklerin yer aldığı CD'leri ise Taksiyarhis'i kentteki diğer pansiyonlardan farklı kılıyor. Tuvalet ve banyo ortak kullanılıyor. Konaklama haziran ayına kadar kahvaltı dâhil 38 TL. Hazirandan sonra aralık ayına kadar 40 TL.
Günebakan Taliani Otel & Apart 13 Nisan Cad. Yedikuyular-Ayvalık (0266 312 84 84 http://www.talianihotel.com/) Ankaralı emekli bir matematik öğretmeni olan 'Meliha Erol'un zarif oteli' olarak gönüllerde yer edinen Günebakan, Ayvalık'ın sakin bir köşesinde, harikulade bir bahçe ve manzaralı odalarıyla konuklarını ağırlıyor. Meliha Hanım, sabahları konuklarına klasik müzik eşliğinde muhteşem bir kahvaltı sunuyor. Burada gözlemeler, elma ve çiçek reçelleri, zeytinler, bilinmedik peynirler, bir başka forma bürünüyor. Konaklama kişi başı kahvaltı dâhil 40 TL.
Ortunç Hotel Cunda (0266 327 11 20 http://www.ortuncotel.com/) Cunda'nın Midilli Adası'na bakan güney ucunda, çam ormanlarının altında 22 odasıyla hizmet veren Ortunç Hotel, turistler kadar Ayvalıklıların da favori kaçamak yeri. Koyun pırıl pırıl ve sakin denizine zeytin ağaçlarının eşlik ettiği kumsal, hayalleri süsleyecek cinsten. Sade odaları ve restoranı hayal kırıklığı yaratmıyor. Kişi başı konaklama kahvaltı dâhil 90 TL.

Yorumlar

Popüler Yayınlar