Arkabahçe Kompost Yapması "Backyard Composting" ve Balkonda Kompost Yapma "Balcony Composting" Prof.Dr.M.Talha GÖNÜLLÜ
*geridonusum.org sitesinden alınmıştır.
Bahçesinde dekoratif kompost yapma kutusu isteyenler için çok güzel tasarımlarımlar da var.
Resimlerin kaynağı: Balcony Compost, ebaY Global Buying, treehugger.
Ülkemiz evsel çöpleri içinde mutfak ve bahçeden kaynaklanan organik
maddelerin oranı en az %60 lar mertebesindedir. Bu gelişmiş ülkelerde
daha düşüktür. Bizde bunun yüksek oluşunun nedeni, henüz ambalaj
atıklarının atık akımı içinde yeterince yer almamasıdır. Buna büyük
şehirlerimizde dahi halen semt pazarlarından taze meyve ve sebzeleri
alma kültürü önemli ölçüde etki etmektedir. Bu kültür, her ne kadar
organik çöplerin oluşmasına neden oluyorsa da sağlık için muhtemelen
zararlı hazır ürünleri tüketmediği için, toplumumuzun geleceği açısından
yararlı bir kültürdür. Aynı zamanda, ambalaj atıkları da az
oluşmaktadır.
Bu makale %20'ler mertebesinde olan geri kazanılabilir ambalaj
atıklarına odaklanıp, geriye kalan çok daha daha önemli bir oranı
farkedemeyenlerin farketmedikleri, bu geriye kalan önemli organik
maddelerin yönetilmesinin gerekliliğini ve nasıl yapılacağını
açıklamaktadır. Bilinmesi gereken önemli konu o kadar çokki! Buda
bilinmeli olanların önde gelenlerinden birisi.
Geçmişte, ambalajların fazla olmadığı zamanlarda, atıkların at arabaları
ile toplandığı o zamanlarda, atıkların içindeki organik maddelerin
oranı çok daha yüksekti ve içinde tabiata zararlı maddelerde pek yoktu.
Sadece çaputlar ve çanak kırıkları vs. O zamanlar çöplerin adı "zibil"
idi. Şimdi ise "katı atık" diyoruz. Geçmişte zibil toplandıktan sonra o
şehrin çevresinde yer alan bostan ve bahçelere götürülür, bir köşeye
yığılırdı. Bu yığın kendi kendine için için ısınır. Yanıyormuş gibi bir
görüntü verir. (Şimdi, ısınan bir organik madde yığınının resmini
görelim. Duman çıkıyor gibi değil mi?) Birkaç ay sonra artık bu ısınma
olmaz, soğumuş bir yığın haline gelir ve bu dönüşmüş madde yığını,
toprağa yayılarak karıştırılırdı. O günlerde katı atık terimi
olmadığından bu işe de kompost yapma da denmiyordu tabi ki!
Resmin Kaynağı: Wikimedia Commons
Zaman tünelinin ucunda dolaşmaktan vazgeçip, günümüz gerçek hayatının gerçeklerine dönelim şimdi!
Günümüzde birbiri içine girmiş, yüksek yüksek tepeler şeklindeki evlerin
kurulduğu şehirlerimizde, canlı ve heyecanlı yaşıyoruz. Bu yaşamımızın
heyecanı genelde bizi kendimizce veya bizi günlük yaşamın zorladığı için
önemli olduğunu düşündüğümüz odaklanmaları beraber getirmektedir. Bu
odaklanma ile aslında yaşamımızı çok önemli etkileyen çevre olgusunu
fark etsek de bir şeyler yapmada yeterli olamamaktayız. Bunda yeterli
öğretim olmaması ve bunun eğitim ve alışkanlıklar haline gelmemesinin
etkisi çoktur.
Günümüzün en önemli gerçeği, belediyelerin en büyük giderinin çöp toplama ve bertaraf hizmeti olmasıdır.
Diğer bir gerçek ise yukarda en başta belirttiğimiz üzere evsel çöplerin
içindeki organik kısmın %60'lardan fazla olmasıdır. Bu organiklerin çok
önemli oranda su içermesi nedeniyle, çöplerin içindeki su oranının da
%60 lar mertebesinde olmasıdır. Bu durumu evde çöpü kutuda biraz
bırakınca, sokakta konteynerin dışına konulan çöplerden sızan suları
görünce fark ediyoruz. Konteyner ve çöp toplama kamyonlarının sızdırmaz
olduklarını düşünüyoruz. Konuya dönersek, çöp dediğimizin içinde önemli
ölçüde "su" varmış demek ki. Birde ayrışmaya hazır organikler...
Organiklerin ayrışmasını özellikle sıcak mevsimlerde çöpten duyduğumuz
bozunma kokusundan iyi biliriz.
Şimdi "Adamlar yapmış kardeşim!" diyelim bakalım. Bahsedeceğimiz ileri
teknoloji bir olay da değil aslında. Hani evdeki çocuğa yemek yemeyince
komşudaki çocuğun ne güzel yemek yediğini, bütün yemekleri hapur hupur
ettiğini, akıllı ve cici çocuk olduğunu anlatınca etkili olur, sizin
çocuğunuz da gaza gelir ve yemek yer ya! Onun gibi bir şey! Bizim
dışımızda birçok ülkelerde bu konularda yapılacak bir şey olmuş diyelim.
Bunun adı oralarda "backyard composting" ve "balcony composting" olarak
geçiyor. Anlamı, bahçede ve balkonda organik çöplerden kompost (humusca
zengin organik toprak) üretilmesi.
Kompostun rengi siyah renkte oluyor. Bu siyahlık içindeki humustan
kaynaklanıyor. Verimli toprakları olan bölgelerin toprağı siyah ve
verimli olmayanlarınki ise boz renkte olur. Bunun nedeni işte bu humus
maddesi. Toprağın içinde suyun ve birçok yararlı canlıların durmasını
sağlıyor. Toprak daha rahat işlenebiliyor. Bitki kökleri de rahatça
gelişebiliyor. Bu humuslu madde için siyah altın diyen de olmuş! Başka
böyle maddelere de dendiği gibi! Bunun şekildeki avucun içindeki maddeye
bakalım. Avuçtan akmakta ve avuca yapışmamaktadır. Peki bu madde avuç
içine alınacak hijyenlikte midir diye düşünülebilir. Yukarıdaki resimde
ısınan organik madde yığınını hatırlayınız. Bu ısınma 60-70oC ‘ a kadar yükselmekte, genel olarak 50oC
civarında olabilmektedir. Bu ısınma hastalık yapıcı mikropların bu
yığın içinde ölmesine neden olmaktadır. Bu nedenle, kompost madde
oluşturma işi, bir nevi organik atıkları hastalık yapıcı mikroplardan
arındırma işidir aynı zamanda. Bu iş ise yine yararlı mikroplar ve diğer
faydalı canlılar yardımı ile gerçekleşmektedir. Hastalık yapıcı
mikroplardan arındırılmış bu stabil organik humuslu madde sadece
toprakta kullanmaya uygundur. Kompost deyince komposto akla gelip, bu
hastalık yapıcı mikropta içermiyormuş diye ekmeye katık olması
düşünülmez! Esasen yine de böyle bir maddeyi avuca aldıktan sonra yine
el yıkanmalıdır değil mi?
Resmin Kaynağı: New England Organics
Bu humusça zengin kompost isimli maddenin koku yapmadığını ve buna
mukabil ortamda bulunan kokuları tutma özelliğinde de olduğunu
belirtelim.
Şimdi evin bahçesi veya balkonunda icra edilecek kompost yapma işinin
detaylarına gelelim. Bu iş için bahçe veya balkon lazım demek ki.
Bahçedeki uygulamaları önce aşağıda şekillerden iyice görelim.
Resimlerin kaynağı: Department of Environment, New Brunswick (Kanada).
. .
..
Resmin kaynağı: Smith Family Garden
Kompost yapılmaya uygun atıklar ancak karışım halinde uygulanınca iyi
bir kompost gelişebilmektedir. Esasen atıkların bir kısmı azot içerenler
(yeşil) ve bir kısmı karbon içerenler (kahverengi) diye ayrılmakta ve
bunların yarı yarıya karıştırılması gerekmektedir.
Kompostlaşmaya kabul edilen atıklar; Atık yemekler, meyve ve sebzeler,
çim kırpıntıları, yabani otlar, ağaç yaprakları, kağıt, talaş,
sap/saman, bahçe atıkları, yosun, kahve tortuları, çay yaprakları,
çiçekler, ağaç kırpıntıları ve yongaları, hayvan gübresi, yumurta
kabukları, tüyler, saçlar, balık kılçığı, bitki/odun külü...
Kompostlaşmaya kabul edilmeyen atıklar; Hastalık mikrobu içeren atıklar,
et, balık, yağ, gres, kemik ve süt ürünleri, yağlı yemek atığı,
böcekler, hastalıklı bitkiler, pestisitli atıklar, ilaçlar, zehirli
bitkiler...
Şimdi de balkonda yapılabilecek kompost işleri için resimler verelim. Resimlerin kaynağı: Balcony Compost.
Resimlerin kaynağı: Balcony Compost, ebaY Global Buying, treehugger.
Yapılması gereken şeylerin başlangıcı ve en önemlisi; mutfakta besin
atıklarını çöpe atmadan ayırmaktır. Resme bakalım. Resmin kaynağı:
Mass.Gov • Energy & Environmental Affairs • Department of
Environmental Protection.
Balkonda yapılacak işlere ait görüntülere de dikkat edelim. Balkonda
kompost yaparken koku olacağı endişesi olacaktır. Daha önce de
belirttiğimiz üzere olgun kompost yani artık son ürün haline gelen
kompost toprağı bu kutuların içindeki karışım içinde olacaktır. Ayrıca
en üst kısmada ince bir tabaka halinde serilince, bu kompost tabakası
çıkacak bütün kokuları tutacak ve çıkarak yayılmasını önleyecektir.
Resmin kaynağı: Indiegirl.
Balkona uygun dekoratif kompost yapma kutuları görüntülerini de aşağıda görmekteyiz. Resmin kaynağı: treehugger.
Yukarıdaki yazdıklarımın uygulanması ile toplanan çöplerin kimi yerde
%80'ine kadarını uzaklaştırmak için yapılacak masraflar ve şehrin
dışında en güzel yerlerde çöp depolamak için ayrılan yerlerden de
tasarruf yapılmış olacaktır. Bu uygulamaların yapılması ile yabancı
literatürde çöplerde %30'a kadar azaltma olacağı ifade edilmektedir.
Buna bağlı olarak yapılan tercümeler de bunun bu oranda olacağı
yanlışını insanların zihnine yerleştirmektedir. Bu oranlar, evsel çöpler
içinde bulunan kompost yapılabilir organik maddelerin oranı ile
doğrudan ilişkilidir.
Burada bahçede kompost yapmanın seyrek yerleşilmiş ve bahçeli evlerin
olduğu yerlerde olacağını ve sık yerleşimlerin olduğu yerlerde ise
balkonda kompost yapmanın uygun olacağını söylemiş olmak için
söyleyelim. Üretilen kompost saksıda ve bahçede kullanılabilir. Ancak bu
üretilen madde doğrudan bitkilerle karşıkarşıya getirilmeyip, toprakla ½
veya 1/3 oranında karıştırılmalıdır. Kompost ne kadar dinlendirilirse,
yani olgunlaştırılırsa, kullanımında daha çok fayda görülür.
Bu tür uygulamalar, çoğu insanlara çok ütopik işler gibi gözükebilir.
Ancak, özellikle büyük şehirlerin olduğu alanlarda çöpleri depolamak
için çok büyük alanlar işgal edilmektedir. Bu alanlar dolunca yeni
yerlere geçilmektedir. "Şehirler ve çevrelerindeki çöp dağları" kulağa
hoş geliyor mu? Çöp oluşturma ve depolama bitmez bir süreç değil mi?
Çöplerin yakılarak bertarafı ise çok çok pahalı ve çevreci olmaktan uzak
bir yöntem. Çöplerin yakılması, ayrıca, bana mezarlık yeri kalmadığı
için ölülerini yakmayı düşünenleri hatırlatıyor nedense!
Kompostun uygulanmasında kompotun olbilmesi için etki eden temel bileşenler:
-
Yeşil ve kahverengi organik maddelerin dengeli olarak bulunması,
-
Hava
-
Rutubet
-
Canlılar (mikroorganizmalar,kurtçuklar vb.)
-
Sıcaklık
şeklinde sayılabilir.
Kompost yapmak için seçilen yer güneş,
rüzgar, yağmur alan bir yer olmamalıdır. Ağaç altında da olmayacak,
ağaçlara zarar vermesin diye.
Isınabilmesi için C içeriği fazla olan
kahverengilere zaman zaman N içeriği olan organiklerin ilavesi
yapılmalıdır. Sobaya atılan odun gibi yani. Odun olmadan kömürün
yanmaması gibi. Kokuşmanın olmaması, ısınmanın olabilmesi için yığının
harmanlanarak havalandırılması gerekir. Su ise her canlının yaşamı için
önemli olduğundan, kompost edici bakteri ve kurtçukların yaşayabilmesi
için yığının su muhtevasının korunması gerekir. Yığın içinde daha
önceden oluşmuş kompost kullanılarak onun içindeki kompost
edici canlılar hazırlanabilir. Bu süte yoğurt ile yoğurt mayası çalma
gibi. Eğer ortamda canlılar yoksa veya yok olmuşsa ortama hayvan gübresi
veya hayvan gübresinden su geçirilerek sızan su
kullanılabilir. Kompostun oluşması ısınmayla oluşmaktadır. Ne kadar
çabuk ısınırsa o kadar çabuk kompost ürünü ortaya çıkar. Isınma için
yukardaki bileşenlerin hepsinin olması ve uygun oranlarda olması
gerekir. Isınmada yığının büyüklüğü de etki eder. Büyük yığın daha çabuk
ve çok ısınır. Çok büyük yığınların bahçedeki kontrolü, işlenmesi ise
zahmetli olacaktır. Bu maksatla 1m*1m*1m gibi ebatlar uygun
olabilir. Kışın yığının iyi izole edilmesi gerekir. Ayrıca kışın
ısınmanın olabilmesi için N içerekli organikler biraz fazla
beslenebilir. Kompost için minimum süre üç ay olarak ifade edilmekle
beraber, eğer yığında kırmızı solucanlardan ibaret bir karışım
hazırlanır ve iyi yönetilirse süre ay mertebesine kadar indirilebilir.
Bu durumda oluşan komposttan canlıların alınmasına dikkat
sarfedilmelidir.
Oluşan kompost bir müddet dinlenmeye
bırakılmalıdır. Bu dinlendirmeye kompostun olgunlaşması denir.
Olgunlaşmış kompost doğrudan bitki bulunan arazide kullanılabilir.
Olgunlaşmamış kompost ise çok az oranlarda toprağa karıştırılarak
bitkilere muhtemel zararları önlenebilir. Kompost araştırmaları
laboratuvarda izolasyonlu termos dediğimiz kaplara benzer kaplarda
ısınma seyri şeklinde yapılır. Burada izolasyon iyi olduğundan kompost
oluşma hızı daha fazladır.
Bu konuda yapılan çalışmaların sonuçları bu
sitede yorum veya makale şeklinde paylaşılırsa, elde edilmiş başarı
insanları etkileyici ve yönlendirici olacaktır.
C ve N içerikli organikler:
Karbon ve Azot içerikli yani diğer bir
ifade edilişle kahverengi ve yeşil olan organikler konusunu iyi anlamak
gerekiyor. Yukarıda metin kısmında konuyu detaylandırmadığımdan, burada
detay bilgi vereceğim. Bunlar organiklerin renklerini ifade etmekle
beraber, tüm organik atıklarda bu doğru olmayabilir.
Yeşil organikler, yüksek oranda azot ve
protein içermektedirler. Bu organikler, kompost kütlesinin ısınma
düzeyini belirler. Kompost oluşması için gerekli oragnizmalar bu azot
kaynağına muhtaçtır. Aksi halde ısınmayı oluşturacak organizmalar
çoğalamayacaktır.
Kahverengi organikler, yüksek oranda karbon
ve karbonat içermektedirler. Bu organikler, kompost oluşması için
gerekli organizmalar için enerji ve besin sağlarlar. Ayrıca, kötü
kokuları tutarak çevreye yayılmasını önlerler. Humusa dönüşürler.
Ortamdan, ortamdaki kompost sürecinin canlılığı için gerekli olan azotun
buharlaşarak ve sızarak kaybolmasını absorplama yeteneği ile
önlerler.
Bir organik maddenin yeşilmi yoksa
kahverengimi olduğunu anlamak için çok basit test yapılabilir. Atık,
ıslak olarak birkaç gün bekletilir ve eğer kokma olursa yeşil ve kokma
olmazsa kahverengi olduğu belirtilir.
Kompost süreci için hazırlanan karışımda C:N oranı 25:1 ila 30:1 aralığında olmak durumundadır.
C:N oranı 30:1'den küçükse yani C oran
sayısı 30'un altında ise bu organik "yeşil" kabul edilir. C oran sayısı
30'dan büyükse organik "kahverengi" kabul edilir.
Bitki ve ağaç yaprakları C:N oranları 40:1
ila 80:1 arasında bulunur. Yaprak kuru veya yaşken de böyledir. Bu
nedenle bunlar kahverengi organik sınıfındadır. Talaş, ağaç kabuğu,
kağıt, karton, şeker ürünleri vb. de kahverengi organik sınıfındadır.
Çiftlik gübresi, çim kıprıntıları, meyve sebze atıkları ise yeşil organik sınıfındadır.
Konuyla İlgili Problemler ve Çözümleri:
-
Kötü koku: Hava yetersiz veya su içeriği yetersiz veya çok küçük malzeme kütlesi. Eğer karışım çok ıslaksa karıştırıp, kuru malzemeler ilave edilmelidir.
-
Kütlenin merkezi kuru: Azot içeren malzeme yetersizliği bulunmaktadır. Karbon içeriği yüksek malzemeler mevcuttur. Çok az su ilave edilecek ve yığın karıştırılacaktır. Eğer tüm kütlede yeşil atık yetersizse su ilavesi yapılmadan yeşil atık takviyesi yapılabilir. Daha sonra eğer halen su içeriği yetmezse su ilavesi yapılabilir.
-
Kompost ıslak ve sadece ortada biraz ısınma var: Karışım çok küçüktür. Daha fazla malzeme katıp, karıştırmak gerekir.
-
Yığın ıslak ve kötü kokmamasına rağmen halen yeterince ısınmıyor: Azot içeren madde eksikliği olduğundan süreç başlamamıştır. Bu nedenle azot içeren yeni kırpılmış çim vb. yeşil malzemeler veya hayvan dışkıları karıştırılabilir.
-
İri ve bozulmadan kalmış malzeme de elde ediliyor: İri malzemenin içine bakteri ve diğer organizmalar etki edememiştir. İri malzemeler ayrılır ve istenen ebatta parçalandıktan sonra yeni hazırlanan karışıma ilave edilir.
Yorumlar
Yorum Gönder