Ağustos ayında bahçe bakımı



Ağustos ayında yazlık çiçekler, balkon, teras ve saksılarda bulunan çiçekler dışında gübreleme işlemi sona ermiştir. Ön hazırlığı yapılmış ağaç nakilleri bu ayın ikinci yarısından itibaren gerçekleştirilebilir.
Çimler hergün sulanıp haftada birkez kesilir: Ay boyunca iki kez 'sarı lekelerin' oluşmalarına karşı özel maddeler kullanılarak mikroptan arındırılır.
*Nilüfer vb. bitkilerin bulundukları havuzlar eski yaprakların ve solan çiçeklerin çürüyüp suyu zehirlemelerini önlemek için düzenli bir biçimde temizlenir.
*Yeşil ağaççık ve çalı formlu bitkilerin ikinci budaması bu ayın yarısından itibaren başlanarak yapılır. Çit bitkilerinin de budaması yapılmalıdır. Bu bitkilerin her tarafının ışıktan yararlanabilmesi için yukarıdan aşağıya doğru genişleyen bir budama yapılmalıdır. Ağustos sonu ile Eylül sonu arası durgun gözaşısı zamanıdır.
*Ağustos ayı içerisinde Eylülde çim ekilecek alanların toprak hazırlığı yapılır. Sulama, biçim, yabani ot ayıklama,ilaçlama vb. işlemlere devam edilir.
*Asalaklar bulunup bulunmadığını, toprak yüzeyinin kireç bağlayıp (kefekilenme) bağlamadığı sürekli izlenmelidir. Soğanlı bitkilerin, otsu bitkilerin ve ağaçların dipleri özenle temizlenmeli, diş aralıkları dar küçük bir el tırmığı kullanarak çürük toprağı kaplayan kireç tabakası sık sık alınmalıdır.
*Ayın 10-15 ine doğru yeni güllerin 'dinlenmeye alınması' na, yani yaz budamasının yapılıp, aynı zamanda sulamanın bir süre için kesilmesine başlanır.
*Böylece, gül fidanlarının normal gelişmeleri durdurulur ve dinlenme boyunca bitkiler, sonraki çiçek verme dönemi için besin ve güç biriktirirler. Sonra, bitkinin hem yaprakları, hem toprağı bolca sulanır, geceleri çiy olan bölgelerde, bitkiler gün battıktan sonra sulanmamalıdır.
Bahçe ve balkon önerileri
Bahçeniz küçük bile olsa bakımını planlayın, çünkü yazın bitkilerin daha iyi bakılmaya ihtiyacı, sizin de daha çok stres atmaya ihtiyacınız var.
Günümüzde özellikle büyük şehirlerin stres ve sıkıntılarından uzaklaşmak isteyen kişiler yeni bir konut alırken tercihlerini bahçeli evlerden yana kullanıyorlar. Bahçeli bir eve sahip olanlar ise haftanın yorgunluğunu ve stresini toprakla uğraşarak atıyorlar.
İster bahçesi ister balkonu olan herkes bir şekilde çiçek yetiştirmek veya toprakla uğraşmaktan keyif alıyor. İşte bahçe düzenleme ve bakımına ilişkin püf noktaları:
Kuru ve kırık dalları budayın
*Bitkiler yaz aylarında yapılarını güçlendirerek tomurcuklanırlar. Daha sağlıklı bir tomurcuklanma ve gövde yapısının oluşturulabilmesi başarılı budama işlemine bağlıdır. Gelişme dönemi başlamadan, çiçekli bitkileri kuru ve kırık dallardan kurtarmalısınız.
*Çok sıcak ve güneşli günlerde, öğle saatlerinde sulama yapmak bitkilere zarar verebilir. Sulama sabah erken ve akşam geç saatlerde yapılmalı.
Önce kağıda plan çizin
*Düzenleme işlemine başlamadan önce bir kağıda bahçenizin ölçekli bir planını çıkarın.
*Bu planda yürüme yolunu, çim ekilmesi ve çiçek dikilmesi gereken yerleri belirtmeyi unutmayın.
*Bahçenizin herhangi bir cephesinde görmek istemediğiniz bir yapı varsa oraya duvar örmenin yerine daha dekoratif ve doğal bir görünüm için sarmaşık kullanın.
Uzağa uzun yakına kısa bitki dikin
*Bahçe sınırında büyük ve uzun boylu bitkiler, evin yakınında ise daha kısa bitkiler kullanın.
*Bahçenizde sebze veya meyve yetiştirebileceğiniz bir alan sağlayın. Bu alan, evden uzakta olmalıdır.
*Bahçenin kışın da güzel görünmesi için mutfak veya salondan görünen kısmına çam gibi bitkiler dikebilirsiniz.
Yazın toprağı havalandırın
Tasarım ve uygulamasını yaptığınız bahçeler, yaz ve bahar aylarında, kışın geride bıraktığı izleri taşıdıkları için iyi bir bakıma ihtiyaç duyar. Toprak kış aylarında kar, yoğun yağışlar, aşırı soğuklar nedeniyle sertleşir ve hava alma özelliğini kaybeder. Bu nedenle öncelikle toprağı çapa ile havalandırmakla işe başlayabilirsiniz.
Begonya ve camgüzeli ideal
Yaz ve bahar ayları mevsimlik bitkilerin çiçeklenme zamanıdır. Mevsimlik çiçekler çeşitli renk ve dokularıyla bahçeye güzel bir görünüm kazandırırlar. Çiçekler iyi havalandırılmış humuslu bahçe toprağına ya da torfla karıştırılmış topraklara dikilmelidir. Bu tip çiçekler güneş alan yerlerde iyi gelişme gösterseler de, uzun süre direkt güneş alan yerlerde dikim yapmaktan kaçının.
Saksı bitkilerinde sararmalar
Alt yapraklarda sararma:
Yapraklar genelde sağlıklı görünüyorsa 1-2 alt yaprağın sararması yaşlanmaya bağlı biyolojik bir olay olabilir.
*Saksının küçük gelmesi,  (Baharda taze toprak ilavesiyle saksı değişimi yapılır)
*Demir veya nitrojen eksikliği de bir sebeptir. (Bu durumda uygun bir besin kullanılır)
Bütün yapraklarda ani sararma:
*Ani mekan veya ısı değişikliği
*Soğuk hava akımı
*Soğuk mekan
*Aşırı sulama  (Özellikle tabağında su beklemesi kökleri boğarak bitkiyi öldürür)
*Az veya hiç sulamamak
*Kireçli musluk suyu  (Özellikle üstten başlayan sararmalar kireçli suya bağlı olarak toprakta biriken kalsiyumdan olur)
*Ev bitkilerini soğuk suyla sulamak. (Oda ısısında yetişen bitkilere soğuk su, şok tesiri yapar. Daima ılık su kullanılmalıdır)
*Yetersiz ışık
Hassas bitkilerde aşırı gün ışığı da  yapraklarda sararma ve kahverengileşmeye sebep olur.
Püf noktası
*Pudra şekeri ile karıştırılan kahve telvesi, pişmiş çay yaprakları, ağaçlardan dökülen ezilmiş sonbahar yaprakları, salon bitkileriniz için güzel bir gübredir.*Ortancalarınızın kökleri yakınına paslı çiviler gömerseniz, mavi rengini çok belirgin bir şekilde canlandırırsınız.
*Evinizdeki çiçekler bazen böcek yüzünden kurur, böceklerin çiçek köklerini yemelerini önlemek için sigara külünden yararlanabilirsiniz. Çiçeğin köküne dökeceğiniz küller, böcekleri engeller.

Yorumlar

Popüler Yayınlar