Martta Bahçe

Kıştı bahardı derken bu sene devrelerim yandı:( 
Eh benimle birlikte bahçeninde...
Mart aslında ama Nisanda yaoılması gerekenler daha mi mantıklı? Bir karar veremedim:)
Uzmanlar diyor ki:
Öncelikle saksılarınızı değiştirmeye ve içinde bulunan bitkileri bir boy büyük saksıya almak ile işe başlayabilirsiniz. Genellikle sarmaşık tarzı bitkiler için artık budalamalarınızı yapacak ve daha sonra topraklarınız için gübreleme ve hazır etme kısmına geçeceksiniz.
  Ay başında özellikle topraklarınızı hazırlayın ve ekime uygun hale getirin. Mart ayının sonlarına doğru ise artık yavaş yavaş ekmelere başlayabilirsiniz. Fideler için ılık yastıklar hazırlayacak ve işinizi daha garanti altına almış olacaksınız. Yine toprakların olabilecek hastalıklarına karşın mutlaka ilaçlama yapılmaları gerekmekte ve tüm toprak özellikle elden geçirilmektedir.
Yazı sağlam fide ve ağaçlar ile karşılaşmak istiyorsanız bu dönemde yeterince bakımlarınızı yapacak ve ilaçlamalarınızı unutmayacaksınız. Bunun dışında ise artık mart ayına uygun sebze ve meyve ekimine yavaş yavaş başlayabilirsiniz. Güzel renkli çiçekler için hazırlıklar yapar ve özellikle güllerin bakımlarını yaparak güzel bir yaz geçirmeyi arzu edebilirsiniz.  


Sonbaharda yada kış boyunca tohum olarak ekilen bitkilerin yerlerine dikilmesine de Mart ayında başlanır.
Tırmanıcı bitkilerin sarıldıkları yerlerdeki bağlar, bağlantı yerleri elden geçirilir.
Ayın sonuna doğru sardunyaların ve öbür çok yıllık bitkilerin saksıları bol gübreli yeni çürük toprağı kullanılarak değiştirilir.
Bitkiler don olayından zarar görmüşlerse yenilenirler.
Morsalkım bitkisi budanır.
Mart ayında fazla nemini kaybetmeye başlayan toprağın tava gelmesi ile üzerinde her türlü derin işleme veya çapa işlemi yapılabilir.
Bitkilerin yıllık gübre ihtiyacının ilk yarısı bu dönemden itibaren Nisan sonuna kadar verilmelidir.

Kullanılacak organik gübrenin yanında metrekareye 30 gr. gelecek şekilde yapay kompoze gübrenin toprağa saçılıp hafif bir çapa ile toprakla karışmasını sağlamak ve sulamak, verilecek organik gübrenin besince takviye edilmesi açısından faydalı olacaktır.



Saatli maarif takviminden:
Sebze Bahçesi: Evvelce dikilen baklalarla enginarların dipleri çapalanır. Geceleri soğuk olursa, fideleri örterek korumalıdır.

Bağlar ve Meyve Bahçesi: Şeftali, kayısı, erik gibi ağaçlar budanır. Fideliklerdeki ağaç fidanlarının budanmasına nihayet verilir. Ağaçların dipleri çapalanır, gübrelenir. Bağların budanmasına devam edilerek bitirilir. Taze asma çubukları dikilir.

Ahır ve Kümes: Koyunlar, kuzular tarlalara yayılır. Ahır ve kümesler sık sık açılır, temizlenir, tavuklar kuluçkaya yatırılır. Bol yumurta almak için yulaf verilir.

Tarlalar: Kışın bozulmuş olan toprakların üzerinden saban geçilir. Henüz fışkıran nebatı soğuktan korumak için üzerine fışkı çekilir.

Balıklar: Kefal ve levrek, yumurtalı ve yağlıdır. Gelincik ile barbunyanın tavası olur. Karagöz, sargos, iskorpit, mercan, sinarit ve diğer balıkların haşlaması yapılır. İstiridyenin en lezzetli zamanıdır.

Çiçek: Çiçek bahçelerinin bellenmesi bitirilir. Yollar temizlenir. Çiçekler evleklere ayrılır. Kurumuş otlar ayıklanır. Hanımeli, menekşe gülü, yasemin gibi çardağa sarılan fidanlar dikilir. Henüz açılmamaış güler budanarak kalem aşısı yapılır.

Yorumlar

  1. Bizim sitenin bahçevanı, güllerimize ağaçlarımıza o kadar güzel bakıyor ki, ilkbahardan itibaren sürgün veren güllerimiz ağaçlarımızla bahçemize doyamıyoruz.
    tüm yaz ve sonbahar boyunca gül agaçlarımızdan gül öbekleri eksik olmuyor. Bana da çiçek bakımı yerine seyretmek düşüyor :)
    Yazınızı faydalı buldum teşekkürler.Sevgilerimle
    http://cocuklarlamutfakta.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  2. o da keyifli :) iyi bir bahçevan tam bir sanat eseri yaratabiliyor :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar