ŞUBAT AYINDA BAHÇEDE YAPILACAKLAR











Şubatın ilk haftası bitti ve İzmir'de BU NE YA mevsimi tüm hızıyla devam ediyor.Hava sıcaklıkları 19-20 derecelerde.Bu yıl hiç uzun kollu gömlek giyememiş ve yorganla örtünmemiş biri olarak Allah sonumuzu hayretsinden başka birşey demek gelmiyor elimden.
Erik ağaçları çiçek açtı.Gelincikleri papatyaları hiç saymıyorum.Yok yanlış okumadınız hatta kayısıların üzerinde ve muşmulalarda meyve taslakları bile oluştu.Korkum bu garibanlara don vurursa bu yaz meyve yiyemeyeceğiz :(
Hali ile bahçede ne yapsam bilemiyorum.Bir yanım bahar hazırlıklarını bitir son budamaları hallet diyor diğeriyse yahu daha Şubat..
Bir bilene sorup araştırayım dedim ve Orman Yüksek Mih. Sn. İbrahim Dedeoğlu'nun yazdıklarını not aldım ve sizlerler de paylaşmak istedim.Ama agaclar.net 'te falan konuşulanlara bakıyorum da tek şaşırmış ben değilim :(
Bahçelerde safran, kardelen ve nergisler açmaya başlar. Sümbül ve laleler toprak yüzüne çıkar. Ağaçlarda uyanma  işaretleri görülür. Bahçeleri ot sarar. Şubat ayında kışın yapılacak işler bitirilmelidir. Çıplak köklü ağaç ve süs çalılarının dikimi, budama,kış ilaçlaması ve gübreleme işleri tamamlanır. Şeftali ve nektarin ağaçları yaprak kıvırcıklığına  karşı bu ayın sonunda ilaçlanır. (Yalnız üzüm asmaları ve ortancalar mart ayında budanır.)
Bu ayda  açan  çalılar: Kış yasemini, hamamelis, forsythia, erica(funda), kamelya.  
 
Şubat ayı süresince bahçenizde yapabilecekleriniz;
Soğuğa dayanıksız bitkilerin üzerindeki yapraklar toplanır.
Yabani ot ve yosunla savaşılır.
Çimlere yosun önleyici gübre uygulanır.
Ömürlü bitkilerin kökleri ayrılarak çoğaltılır.
Ağaçlarda ılıman bölgelerde budama işlemi tomurcuklanmadan önce bitirilir. Özellikle güller bu ayda budanır...
Mevsim çiçekleri ve tarhlar gübrelenir, temizlenir ve yüzeyden tırmıklanır.
Don sakıncası yoksa, meyve ağaçları dikilir,
Şeftali, kiraz ve erik ağaçlarına bordo bulamacı uygulanır.  
Ortancalar hava alacak şekilde ortalarından temizlenir ve kırık veya kurumuş dalları temizlenir.
Ayın ortasından itibaren güllere ilk gübresi verilir.
Japongülü , begonvil gibi yaz sonu ve sonbaharda çiçek veren bitkiler budanır, yaşlı ve ağaçlaşmış olanlara gençlik budaması yapılır.
Seralarda mevsimlik bazı çiçeklerin tohumları atılmaya başlanır.
Asmalara azotlu gübre verilir.
Meyve ağaçları henüz çiçeklenmeden gerekli bütün budama ve bakımları yapılır.
Yapraklarını döken sarmaşık türlerine budama ile Şekil verilir.
Çiçek ve sebze yataklarında çıkan otlar uygun havalarda temizlenir.Çimler esnek çim tırmığıyla kış boyu biriken kuru yaprak ve yosunlardan temizlenir.
Ev bitkilerine halen kış muamelesi yapılır. Fazla sulanmaz ve besin verilmez. Ancak yapraklarına su püskürterek nemlendirilir. Kışın açan çiçekli bitkiler ise beslenmelidir. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar