Bahar faaliyetleri

Bahar geldi elime ilimize :)))
Şarkı böyle değildi tamam salladım azıcık :)
Bahar münasebeti ile bahçe faaliyetleri başladı hali ile.
Perlitti leronitti derken bu sene tohum işine de girmeye karar verdim.Tohumda nane,kişniş,domates falan ektim ama hadi bakalım fidecikleri görebilecekmiyiz:)
Gerçi domatesle şimdiye kadar hiçbir maceram iyi geçmedi ama azimliyim deneyeceğim :)














İşte bu işin detayları :
Onlara bahçenizde açık, güneşli bir alan ayırırsanız, bütün yaz boyunca mis gibi kokan tadına doyulmaz domatesler yersiniz .
Tohumları saksılara ektikten yaklaşık sekiz hafta sonra fideleriniz bahçenize dikmeye hazırdır .Yaz ortasında ilk güneşte kızarmış domatesleriniz olur ve tüm yaz boyunca devam eder .

Nisan sonuna doğru (vallahi artık aylar kaydığına göre benim gibi Mart sonu:)),satın aldığınız tohumları saksılarda yada çimlendirme tepsilerinde , donmayacakları ılık biryerde çimlenmeye bırakın .

Nasıl ekilir
Bir saksıyı (yaklaşık 7.5cm çapında) tohum için uygun topraklaağzının 3 parmak altına kadar doldurup elinizle toprağı hafifçebastırın ve yüzeyi ıslatın . Tohumları çok sık olmayacak şekilde toprağın üzerine yerleştirip üzerlerini elediğiniz daha ince toprakla kapatın .Toprağı sürekli nemli tutun fakat fazla su dökmeyin .

Fidelerin ayrılması
Fideler ayrılacak büyüklüğe ulaşınca herbir fideyi dikkatlice bir mektup açacağı vb.kullanarak ve mümkün olduğunca çok köklü olarak topraktan çıkarın . Fideyi, sapı kolayca kopabileceğinden dikkatlice yaprağından tutun .

Dikim
Fideyi alıp 7.5cmlik saksıya yine tohum için uygun toprakla dikin. Dikkatlice saksıyı ortalayın ve dik durumda çevresini sıkıştırın . Sulayıp ılık ,donma tehlikesi olmayan, iyi ışık alan biryere yerleştirin.Pencere önüne yerleştirdiyseniz günde birkez çevirmeyi unutmayın.

Büyütme
Kökler drenaj deliklerinden çıkmaya başladıklarında bitkiyi , köklere zarar vermeden 12,5cm çapında bir saksıya aktarın ve iyice sulayın.Bitki çok uzamışsa ,ince bir çubukla destekleyin .

DIŞARIYA DİKİM VE GENÇ BİTKİLERİN BAKIMI

Donma riski ortadan kalktığında, 2cm çapında sağlam bir desteği toprağa dikin . Hemen yanına ekeceğiniz fidenin saksısının yüksekliğinden biraz daha derin bir çukur açın. Fidenizi bu çukura yerleştirip kenarlarını sıkıca bastırın .
Bitkiyi destekleme
Bitkinin gövdesini desteğe gevşekçe tutturmak için yumuşak sicim kullanın. Bitki büyüdükçe zaman zaman bu bağları kontrol edin ve gövdeye zarar vermemeleri için gevşetin . Bir sonraki bitkiyi güneşin olgunlaşan domateslere ulaşabilmesi için en az 45cm ileriye dikin .
Yan sürgünlerin temizlenmesi
Bitkinin enerjisinin olgunlaşmakta olan domateslere gidebilmesi için başparmak ve işaret parmağınızı kullanarak gövde ve yapraklar arasındaki sürgünleri temizleyin . Düzenli sulama ve potasyum açısından zengin gübre ile gübreleme , bol ve sağlıklı mahsul almanızı sağlar .
Toplama
Domatesler olgunlaştığında ,bitkinin gövdesine yakın yerinden domatesi geriye doğru bükerek kopartın. Domateslerinizi yıkamadan doğruca yiyebilir yada bir hafta kadar buzdolabında saklayabilirsiniz.
Kalan domateslerin olgunlaşması için sulamaya ve gübrelemeye devam edin .

İPUÇLARI
Tohum ektiğiniz saksılara, ne tür tohum kullandığınızı ve ekim tarihini gösteren etiketler yerleştirin .
Domates tohumları en iyi 15°-20°C sıcaklıkta filizlenir .
Pencere önleri en uygun yerlerdir .
Fideleri dışarıya dikmeden önce birkaç hafta gündüzleri, kendi saksılarında, dışarıda bırakın .
Fideleri ekeceğiniz toprağı organik maddelerle zenginleştirin .
Fideler ilk çiçek verecek sürgünler oluştuğunda dikime hazırdır .
Bitkilerin düzenli sulanması , domateslerin kabuklarının yarılmasını önler .
Dört sürgün domates verdiğinde , olgunlaşmayı hızlandırmak için büyüme ucunu (bitkinin en üst sürgünü) kesin .
Yaz boyunca bitkinin etrafındaki yabani otları temizleyin .
Domateslerin lezzetine varabilmek için, tam olgunlaşmadan toplamayın .

Yorumlar

Popüler Yayınlar