Denemeniz gereken 10 yerel lezzet

Bu sabah şans eseri farkettim bu siteyi.
Başlığında dikkat bağımlılık yapabilir diyorlar kesinlikle haklılar.
Siteyi inceledikçe bazı şeyleri sizinle de paylaşmak istedim.Ellerine sağlık site yayıncılarının.Bu yazı
http://www.listemiste.com/'dan alınmıştır.


10 Borscht – Ukrayna
 
Doğu Avrupa’da yaygın olan bu çorbanın ana malzemesi, ona kırmızı rengini veren pancar köküdür. Genelde kış aylarında sıkça tüketilen bu yemek, pancarın dışında tamamen kurutulmuş sebzelerden oluşmaktadır. Pancar, Slavların kışın çok fazla tükettiği bir gıdadır ve bu çorba birçok ülkede pancar çorbası olarak da bilinmektedir.
 
9-Kabsa – Suudi Arabistan
Ana malzemesi et ve pirinç olan bu yemeğe lezzetini veren içindeki baharatlardır. Karabiber, karanfil, kakule, tarçın, ökse otu, defne ve hint cevizi kullanılan başlıca baharatlardır. Et olarak ise tavuk, keçi, koyun ve deve kullanılmaktadır. Bazen nadir de olsa balık, karides ve dana da kullanılmaktadır. Bu yemek derin bir çukur veya kuyuda çam fıstığı, soğan, badem ve kuru üzümle pişirilmektedir. Bu pişirme yöntemine de “mandi” denilmektedir.
 
8-Bobotie – Güney Afrika
Ana malzemeleri kıyma, süt ve yumurta olan bu yemekte zencefil, güvey otu gibi baharatlar ve isteğe göre limon kabuğu bulunmaktadır. Yine tercihe bağlı olarak üzüm gibi kuru meyveler eklenebilir. Biraz daha aromayı arttırmak isterseniz rendelenmiş ceviz, kayısı marmelatı veya muz gibi bir garnitürle de yemeği tatlandırabilirsiniz.
 
7-Nasi Lemak – Malezya
Yağlı pirinç anlamına gelen Nasi Lemak, pilava benzemesine rağmen farklı bir biçimde pişiriliyor. Pirinçler hindistan cevizi suyundan kaynatılıyor. Kaynarken içine tercihe bağlı olarak zencefil gibi baharatlar da atılabilir. Pirinçler hazır olduktan sonra yanına muz yaprağı, salatalık, kavrulmuş fıstık, salça, yumurta ve hamsi konulmaktadır. Bazı tariflerinde tavuk da kullanılmaktadır.
 
6-Ceviche – Peru
Ceviche dünyaca bilinen popüler bir yemektir. En büyük sırrı etin marine edilme biçimi olan bu yemek için, çiğ balık 3 saat boyunca limon ve ıhlamur karışımında bekletilir. Daha sonra pişirilen etin yanına soğan ve kırmızı biber konulur. İsteğe göre yanına eklenebilecek sebzeler değişebilir. Genelde portakal suyuyla beraber servis edilir.

5-Musakka – Türkiye
Türk mutfağının belli başlı sebze yemeklerinden biridir. Aynı zamanda bir çok Orta Doğu ve Balkan ülkelerinin mutfaklarında da yer almaktadır. Patlıcan musakka, kabak musakka, karnıbahar musakka ve patates musakka gibi birkaç çeşidi bulunan musakkada kullanılacak ana sebze malzemesi ilk önce küçük parçalar halinde doğranır. Daha sonra kıyma ve soğan katılarak yağda kavrulur. Bu işlem de tamamlandıktan sonra önceden doğranmış sebze parçaları domates ile birlikte kıymanın içine katılır ve yemek suda pişirilir.
 
4-Tom Yum – Tayland
Tom Yum içinde karides, kişniş, limon otu ve fesleğen bulunan ekşi bir çorbadır. Bazı tariflerde karides yerine tavuk ve mantar da kullanılmaktadır. Düşük miktarda yağ ve karbonhidrat içeren bu sağlıklı çorba, bazen hindistan cevizi suyu ile de yapılmaktadır.
 
3-Bigos – Polonya
Genelde Polonya, Litvanya ve Belarus’ta sıkça tüketilen bu yemek, avcı güveci olarak da bilinemektedir. Aslında belli bir tarifi yoktur ama genelde lahana ve etten yapılmaktadır. Bazı tariflerinde domates püresi, bal ve mantar da kullanılmaktadır. Yanında çavdar ekmeği ve patatesle servis edilmektedir.
 
2-Pork Adobo – Filipinler
Bu yemekte domuz eti uzunca bir süre sirke, sarımsak, defne ve tuz karışımının içinde pişirilir. Et piştikten sonra sirkenin keskin tadı gider ve ette çok hafif, hoş bir aroma bırakır. İsteğe göre tamamen suyu süzülebilir veya biraz sos olarak bırakılabilir. Yanında pilav ve fasülye ile servis edilir.
 
1-Kimchi – Kore
Birçok versiyonu olan kimchinin en yaygın olanı lahanadan yapılanıdır. İçinde “gochujang” denilen acı biber ezmesi ve “doenjang” denilen soya fasülyesi ezmesi bulunmaktadır. Lahanalar acı biber, yeşil soğan, çiğ istiridye, sarımsak, zencefil ve armut karışımında marine edilir. Ekşi bir tadı bulunan kimchi oldukça sağlıklıdır ve günün her öğününde tüketilebilir.
 

Yorumlar

Popüler Yayınlar