Denemeniz gereken 10 yerel lezzet
Bu sabah şans eseri farkettim bu siteyi.
Başlığında dikkat bağımlılık yapabilir diyorlar kesinlikle haklılar.
Siteyi inceledikçe bazı şeyleri sizinle de paylaşmak istedim.Ellerine sağlık site yayıncılarının.Bu yazı
http://www.listemiste.com/'dan alınmıştır.
Başlığında dikkat bağımlılık yapabilir diyorlar kesinlikle haklılar.
Siteyi inceledikçe bazı şeyleri sizinle de paylaşmak istedim.Ellerine sağlık site yayıncılarının.Bu yazı
http://www.listemiste.com/'dan alınmıştır.
10
Borscht – Ukrayna
Doğu Avrupa’da yaygın olan bu çorbanın ana
malzemesi, ona kırmızı rengini veren pancar köküdür. Genelde kış
aylarında sıkça tüketilen bu yemek, pancarın dışında tamamen kurutulmuş
sebzelerden oluşmaktadır. Pancar, Slavların kışın çok fazla tükettiği
bir gıdadır ve bu çorba birçok ülkede pancar çorbası olarak da
bilinmektedir.
9-Kabsa – Suudi Arabistan
Ana malzemesi et ve pirinç olan bu yemeğe
lezzetini veren içindeki baharatlardır. Karabiber, karanfil, kakule,
tarçın, ökse otu, defne ve hint cevizi kullanılan başlıca baharatlardır.
Et olarak ise tavuk, keçi, koyun ve deve kullanılmaktadır. Bazen nadir
de olsa balık, karides ve dana da kullanılmaktadır. Bu yemek derin bir
çukur veya kuyuda çam fıstığı, soğan, badem ve kuru üzümle
pişirilmektedir. Bu pişirme yöntemine de “mandi” denilmektedir.
8-Bobotie – Güney Afrika
Ana malzemeleri kıyma, süt ve yumurta olan bu
yemekte zencefil, güvey otu gibi baharatlar ve isteğe göre limon kabuğu
bulunmaktadır. Yine tercihe bağlı olarak üzüm gibi kuru meyveler
eklenebilir. Biraz daha aromayı arttırmak isterseniz rendelenmiş ceviz,
kayısı marmelatı veya muz gibi bir garnitürle de yemeği
tatlandırabilirsiniz.
7-Nasi Lemak – Malezya
Yağlı pirinç anlamına gelen Nasi Lemak, pilava
benzemesine rağmen farklı bir biçimde pişiriliyor. Pirinçler hindistan
cevizi suyundan kaynatılıyor. Kaynarken içine tercihe bağlı olarak
zencefil gibi baharatlar da atılabilir. Pirinçler hazır olduktan sonra
yanına muz yaprağı, salatalık, kavrulmuş fıstık, salça, yumurta ve hamsi
konulmaktadır. Bazı tariflerinde tavuk da kullanılmaktadır.
6-Ceviche – Peru
Ceviche dünyaca bilinen popüler bir yemektir.
En büyük sırrı etin marine edilme biçimi olan bu yemek için, çiğ balık 3
saat boyunca limon ve ıhlamur karışımında bekletilir. Daha sonra
pişirilen etin yanına soğan ve kırmızı biber konulur. İsteğe göre yanına
eklenebilecek sebzeler değişebilir. Genelde portakal suyuyla beraber
servis edilir.
5-Musakka – Türkiye
Türk mutfağının belli başlı sebze
yemeklerinden biridir. Aynı zamanda bir çok Orta Doğu ve Balkan
ülkelerinin mutfaklarında da yer almaktadır. Patlıcan musakka, kabak
musakka, karnıbahar musakka ve patates musakka gibi birkaç çeşidi
bulunan musakkada kullanılacak ana sebze malzemesi ilk önce küçük
parçalar halinde doğranır. Daha sonra kıyma ve soğan katılarak yağda
kavrulur. Bu işlem de tamamlandıktan sonra önceden doğranmış sebze
parçaları domates ile birlikte kıymanın içine katılır ve yemek suda
pişirilir.
4-Tom Yum – Tayland
Tom Yum içinde karides, kişniş, limon otu ve
fesleğen bulunan ekşi bir çorbadır. Bazı tariflerde karides yerine tavuk
ve mantar da kullanılmaktadır. Düşük miktarda yağ ve karbonhidrat
içeren bu sağlıklı çorba, bazen hindistan cevizi suyu ile de
yapılmaktadır.
3-Bigos – Polonya
Genelde Polonya, Litvanya ve Belarus’ta sıkça
tüketilen bu yemek, avcı güveci olarak da bilinemektedir. Aslında belli
bir tarifi yoktur ama genelde lahana ve etten yapılmaktadır. Bazı
tariflerinde domates püresi, bal ve mantar da kullanılmaktadır. Yanında
çavdar ekmeği ve patatesle servis edilmektedir.
2-Pork Adobo – Filipinler
Bu yemekte domuz eti uzunca bir süre sirke,
sarımsak, defne ve tuz karışımının içinde pişirilir. Et piştikten sonra
sirkenin keskin tadı gider ve ette çok hafif, hoş bir aroma bırakır.
İsteğe göre tamamen suyu süzülebilir veya biraz sos olarak
bırakılabilir. Yanında pilav ve fasülye ile servis edilir.
1-Kimchi – Kore
Birçok versiyonu olan kimchinin en yaygın
olanı lahanadan yapılanıdır. İçinde “gochujang” denilen acı biber ezmesi
ve “doenjang” denilen soya fasülyesi ezmesi bulunmaktadır. Lahanalar
acı biber, yeşil soğan, çiğ istiridye, sarımsak, zencefil ve armut
karışımında marine edilir. Ekşi bir tadı bulunan kimchi oldukça
sağlıklıdır ve günün her öğününde tüketilebilir.
|
Yorumlar
Yorum Gönder