Peynir ve Alkol İlişkisi

Madem kıyısından başladık :)

Peynir ve Şarap diyelim önce

Belki inanması güç ama şarapla peynir genelde birbirlerine pek uygun olmayan bir ikili; çoğu kuvvetli peynir yüksek tuz ve yağ oranı yüzünden özellikle kırmızı şaraplarla eşleştiğinde şarabın tadını alt üst edebilmekte. Kırmızı şarapların büyük çoğunluğunun içerdiği yüksek seviyedeki tanenler peynirlerle buluştuğunda normalde hissedilemeyen acımsı tatlar ön plana çıkarabilmekte. Meyvemsi genç kırmızılar ise sert peynirlerin tadını bastırmakta ve damakta şarabın hissedilmesini güçleştirmekte.
Sonuçta sek kırmızı şaraplarla peynir eşleştirmek oldukça zor bir uğraş. Ancak yıllanmış kırmızılar yıllanmış sert peynirlerle çelişki yaşamadan eşleşebilmekte. Yıllanmış kırmızıları da her gün açamayacağımız için çare illa kırmızı içilecekse Port, Madeira veya benzeri tatlı kırmızı şaraplar. Özellikle küflü veya kuvvetli aromalı peynirler bu tür şaraplarla rahatlıkla uyum sağlayabilmekte.
Beyaz şaraplar ise kırmızılardan çok daha dostaneler peynirlere karşı. Özellikle aromatik beyazlarla koyun veya keçi sütünden yapılan taze ve yumuşak peynirler mükemmele yakın bir uyum sağlıyor. Bir başka klasik eşleşme de yine küflü peynirlerle tatlı beyazlar. Füme peynirlerle de mese görmüş yoğun gövdeli beyazlar, örneğin Chardonnayler oldukça uyumlu.
Yemek ve şarap eşleşmesinde olduğu gibi lokal tatları buluşturmak geleneksel sebeplerden dolayı genelde oldukça faydalı. Bunun en iyi örnekleri yöresel peynirciliğin ve şarapçılığın en geliştiği ülke olan Fransa’dan. Loire Vadisi beyazlarından Sauvignon Blanc ve Chenin Blanc ile Chevre keçi peynirleri, Alsace’ın kokulu ve son derece kuvvetli Muenster peyniri ile hafif tatlı Gewurztraminer ve Riesling üzümlerinden yapılan beyaz şarapları, bu garantili formüle iyi örnekler.
Ülkemizde yöresel şarapçılık ve peynircilik ne yazık ki kültürel bir birlikteliği tam olarak yürütemediklerinden bu tür uyumlar henüz pek keşfedilememiş. Ancak düşünürseniz Ege bölgesinin tulum peynirleri ile Sultaniye, deniz tuzu ile yapılan İzmir tulumu ile Misket oldukça yakışan yöresel eşleşmelere örnek. Doğu Anadolu’dan ise Kars gravyeri ve eski kaşar gibi peynirler kırmızılarla, özellikle yıllanmış Öküzgözü ile uyum sağlayabilir.
Beyaz, otlu ve tulum peynirleri gibi taze ve tuzlu peynirlerin özellikle koyun ve keçi sütünden yapılanları ile Sauvignon Blanc, Riesling gibi yüksek asiditeli aromatik beyazlarla, Çerkez gibi isli peynirlerle de Chardonnay gibi meşe görmüş beyazlar uygun. Taze kaşar ve dil gibi yağlı ve sade peynirler Emir üzümünden sek ve canlı beyazlarla, Aydın’ın kuru ezme ve Konya’nın küflü peyniri gibi yoğun peynirler de hem kırmızı hem de beyaz tatlı şaraplarıyla uyum sağlayabilir.
Gence Alton
Şarap ve peynir eşleşme önerileri
Mozarella- Villa Neva Kırmızı, DLC Öküzgözü
Labne- Nevşah, Villa Neva Beyaz
Keçi peyniri- Moskado, Safir
Güçlü aromatik peynirler- Riesling, Moskado, Safir


Yorumlar

Popüler Yayınlar