Peynir ve Alkol İlişkisi
Madem kıyısından başladık :)
Peynir ve Şarap diyelim önce
Belki inanması güç ama
şarapla peynir genelde birbirlerine pek uygun olmayan bir ikili; çoğu
kuvvetli peynir yüksek tuz ve yağ oranı yüzünden özellikle kırmızı
şaraplarla eşleştiğinde şarabın tadını alt üst edebilmekte. Kırmızı
şarapların büyük çoğunluğunun içerdiği yüksek seviyedeki tanenler
peynirlerle buluştuğunda normalde hissedilemeyen acımsı tatlar ön plana
çıkarabilmekte. Meyvemsi genç kırmızılar ise sert peynirlerin tadını
bastırmakta ve damakta şarabın hissedilmesini güçleştirmekte.
Sonuçta sek kırmızı
şaraplarla peynir eşleştirmek oldukça zor bir uğraş. Ancak yıllanmış
kırmızılar yıllanmış sert peynirlerle çelişki yaşamadan eşleşebilmekte.
Yıllanmış kırmızıları da her gün açamayacağımız için çare illa kırmızı
içilecekse Port, Madeira veya benzeri tatlı kırmızı şaraplar. Özellikle
küflü veya kuvvetli aromalı peynirler bu tür şaraplarla rahatlıkla uyum
sağlayabilmekte.
Beyaz şaraplar ise
kırmızılardan çok daha dostaneler peynirlere karşı. Özellikle aromatik
beyazlarla koyun veya keçi sütünden yapılan taze ve yumuşak peynirler
mükemmele yakın bir uyum sağlıyor. Bir başka klasik eşleşme de yine
küflü peynirlerle tatlı beyazlar. Füme peynirlerle de mese görmüş yoğun
gövdeli beyazlar, örneğin Chardonnayler oldukça uyumlu.
Yemek ve şarap eşleşmesinde
olduğu gibi lokal tatları buluşturmak geleneksel sebeplerden dolayı
genelde oldukça faydalı. Bunun en iyi örnekleri yöresel peynirciliğin ve
şarapçılığın en geliştiği ülke olan Fransa’dan. Loire Vadisi
beyazlarından Sauvignon Blanc ve Chenin Blanc ile Chevre keçi
peynirleri, Alsace’ın kokulu ve son derece kuvvetli Muenster peyniri ile
hafif tatlı Gewurztraminer ve Riesling üzümlerinden yapılan beyaz
şarapları, bu garantili formüle iyi örnekler.
Ülkemizde yöresel
şarapçılık ve peynircilik ne yazık ki kültürel bir birlikteliği tam
olarak yürütemediklerinden bu tür uyumlar henüz pek keşfedilememiş.
Ancak düşünürseniz Ege bölgesinin tulum peynirleri ile Sultaniye, deniz
tuzu ile yapılan İzmir tulumu ile Misket oldukça yakışan yöresel
eşleşmelere örnek. Doğu Anadolu’dan ise Kars gravyeri ve eski kaşar gibi
peynirler kırmızılarla, özellikle yıllanmış Öküzgözü ile uyum
sağlayabilir.
Beyaz, otlu ve tulum
peynirleri gibi taze ve tuzlu peynirlerin özellikle koyun ve keçi
sütünden yapılanları ile Sauvignon Blanc, Riesling gibi yüksek asiditeli
aromatik beyazlarla, Çerkez gibi isli peynirlerle de Chardonnay gibi
meşe görmüş beyazlar uygun. Taze kaşar ve dil gibi yağlı ve sade
peynirler Emir üzümünden sek ve canlı beyazlarla, Aydın’ın kuru ezme ve
Konya’nın küflü peyniri gibi yoğun peynirler de hem kırmızı hem de beyaz
tatlı şaraplarıyla uyum sağlayabilir.
Gence Alton
Şarap ve peynir eşleşme önerileri
Taze kaşar- Villa Neva Beyaz, DLC Sultaniye-Emir
Otlu peynir- Kav Boğazkere-Öküzgözü, DLC Cabernet Sauvignon-Merlot
Mozarella- Villa Neva Kırmızı, DLC Öküzgözü
Labne- Nevşah, Villa Neva Beyaz
Parmesan- Kav Narince, DLC Cabernet Sauvignon-Merlot
Gravyer- Antik Kırmızı, Kav Boğazkere-Öküzgözü
Emental- DLC Öküzgözü, Antik Kırmızı
Çedar- DLC Kalecik Karası, Sarafin Chardonnay
Yorumlar
Yorum Gönder