hipotiroidi ile yaşamak



Hipotirodiye ilk yakalandığımda doktorumun tanımlamasını unutmuyorum :Tiroid bezi vücudun orkestra şefidir.
Hastalık sürecinde 30 kilo almış hayatnın nerdeyse tüm düzeni değişmiş biri olarak ne kadar haklı olduğunu her gün bana ispat etti hastalığım.
17 yıldır bu hastalıkla yaşamama rağmen her gün yeni birşeyler öğreniyorum.
Hastalığın her geçen gün arttığını bildiğim için öğrendiklerimi paylaşmak istedim.
-Tiroit ilacı kilo aldırmaz aksine kullanmazsanız kilo alırsınız.
-İlaçlar kesinlikle sabah aç karnına alınmalıdır.Yemekten yarım saat önce en uygunudur.Mideye dokunuyorsa tok karna alınabilir ama kesinlikle mide ilaçları ile alınmamalıdır.
- Tiroit hastalarının sık yaptıkları hatalardan biri de tedaviye başlar başlamaz ortaya çıkabilecek ilaca bağlı sıradan bazı sorunları bilmedikleri ya da korktukları için fazlaca büyütmek ve ilacı tümüyle kesmektir. Bu ilaçları kullananlarda özellikle yeni başlayanlarda çarpıntı, uyku kaçması, göğüs ağrısı, sinirlilik, ayak krampları, ellerde titreme, nefes darlığı, baş ağrısı gibi yakınmalar ortaya çıkabilir. Geçici olarak saç dökülmesi, adet düzensizlikleri olabilir. Böyle durumlarda ilacı kesmek yerine doktorunuzla konuşmanız ve çözüm aramanız daha doğru olacaktır.
- EĞER tiroit sorununuz varsa sigara içmeyiniz. Sigara içilen yerlerde oturmayınız. Herhangi bir ilaç kullanacağınızda doktorunuza bilgi veriniz. İçinde iyot bulunan hapları şurupları doktorunuzun izni olmadan asla içmeyiniz. Çarpıntıya yol açabilecek kafein zengini içecekleri (çay, kahve, kola) tercih etmeyiniz.
- İlacınızın dozunu değiştirmek gerekebileceğini aklınızdan çıkarmayınız ve çok özel bazı durumlar dışında hipotiroitinin ömrü boyu sürdüğünü ve hormonların çoğu zaman ömrü boyu kullanılması gerektiğini bir kenara not ediniz.
- TİROİD haplarını başka ilaçlarla birlikte almak da doğru değil. Özellikle kalsiyum ve demir hapları demir içeren multivitamin tabletleri gastrit ülser tedavisinde kullanılan her türlü ilaç bu ilaçlarla birlikte kullanılmamalı. Bu ilaçlar gerekiyorsa diğer öğünlere bırakılmalı.
- Tiroit haplarını özellikle akşamları almamanızda yarar var. Uykunuz kaçabilir, çarpıntı yapabilir.
- Bu hapların doz değişikliğini de sadece doktorlar yapmalı. Doz ayarlaması için 6-12 aylık aralıklarla doktora gitmek TSH ve T3, T4 seviyelerine göre dozu yeniden belirlemek gerekiyor.
- Bu ilaçların farklı markalar adı altında satılanları aynı dozlarda olsalar bile değiştirmek de doğru değil. Aynı dozda olsalar bile farklı ürünlerin emilim ve biyolojik yararlanımları arasında farklar olabiliyor.
-Sakın kilo vermek için kullanmayın.
Gelelim yemeklere:
- Hipotiroid hastalarında iyot eksikliği meydana geldiği için, hastalara iyotlu tuz kullanımı önerilmektedir. Bazı durumlarda kişi guatrojen besin öğelerini aşırı tüketiyorsa iyot emilimi engellendiğinden iyotlu tuz kullanımı da yeterli olmamaktadır. Brokoli, hardal, yer fıstığı, karnabahar, turp, brüksel lahanası, lahana ve soya fasulyesi çiğ tüketilmemelidir. Bunun nedeni ise, bu gıdaların pişirilerek tüketilmesinin guatrojen madde miktarını azaltmasıdır.
- Hipotiroid hastaları kafeinden uzak durmalı, çay, kola, kahve ve çikolata tüketimine son vermelidir.
- Dana karaciğeri, balık, dana eti, mercimek, mantar, ceviz, susam, ay çekirdeği, tam tahıllı ürünler selenyum ihtiva ettiğinden ve hipotiroid hastalarının selenyumdan eksik beslendiğinde tiroid fonksiyonları düzensizleşeceğinden bu besinler aşırıya kaçılmadan tüketilmelidir.
- Omega-3 ihtiva eden balık haftada iki kez tüketilmelidir.
- Sigaradan uzak durmanızda da sağlığınız açısından fayda var.
- Tam tahıllı ürünler ve kurubaklagillerde bu hastaların tüketmesi gereken besinlerdendir.
- Düzenli olarak taze ya da kuru kayısı , gün kurusu kayısı , hurma , yumurta sarısı ,  pekmez , maydanoz , maydanoz suyu , patates , kuru yada taze mürdüm eriği , tam tahıl , balık , tavuk , süt ürünleri ve peynir tüketin.
- Brokoli , Brüksel lahanası , beyaz lahana , kara lahana , şeftali , armut , turp , ıspanak , pazı ve şalgam guatrojenik besinlerdir. Bu besinlere  beslenme programınızda daha az yer verin. Eğer hipotroid semptomlarınız arttıysa yada ileri düzeyde ise bu yiyecekleri tamamen diyetinizden çıkartın.
- Rafine edilmiş besinlerden ( beyaz un , şeker ) uzak durun.
- B vitamin kompleksi hücre yenilenmesi ve hücresel enerji üretimi , sindirim sistemi , immun fonksiyonlar ve troid fonksiyonları için  çok gereklidir. Diyetinizde her besin grubundan almanız çok önemlidir. Özellikle tam tahıllar , kurubaklagiller , yağsız hayvansal ürünleri dengeli bir şekilde tüketmek gereklidir.Yetersizliği görülen durumlarda beslenme uzmanınıza danışarak B Vitamin kompleksi kullanın.
- Yeşil çay antiinflamuar ve antikanserojen besindir ve iyi bir metabolizma hızlandırıcıdır. Hergün 3 fincan şekersiz limonlu yeşil çay tüketin.
- Bol su için. Musluk sularını kullanmayın. Tükettiğiniz suyun kalitesine ve içeriğine dikkat edin

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar