Aralık Ayı Bahçe Bakımı

Bekleyip dururken kış pat diye geliverdi.Son iki gündür memleketce donuyoruz.Hatta uzun aradan sonra dün Karşıyaka'da kar atıştırdı.Tabi bu kargaşadan hali ile bahçe de etkilendi.

Aralık ayında normalde bahçenizde neler yapmanız gerekiyor bir bakalım:

Kökler uykudayken bodur ağaçların, ağaçların veya güllerin yeri değiştirilmek isteniyorsa çok uygun bir dönemdir. Don sakıncası olmayan yerlerde ağaç, bodur ağaç dikimleri yapılır. Dikim işlemleri sırasında bitkiler iyice budanır. Şekil verilmek istenen meyve ağaçları budanır.

Toprak çapalama işlemine devam edilir. Çeşitli süs bitkilerinden yapraksız çelik kesimi ve bu yolla yapılacak üretim hazırlıkları gereği gibi yürütülür. Kışın yaprak döken bitki çitlerinde hacim küçültmesi, gençleştirme, yaşlı ve kuru dalları çıkarma maksatlarıyla budama ve kesimler yapılır. Erken baharda çiçek açan bazı bitkilerden çiçek tomurcuklu dallar kesilerek içeride özel bakımla çiçeklendirilebilir. Bu bahar dallarının açtırılmasına sonraki kış aylarında da devam edilebilecektir.

Derin ve fazlaca budama yapılmış olan çit bitkilerine organik gübrelerin verilmesinde fayda vardır. Gübrenin verilmesini müteakip toprak kuru bırakılmamalıdır. Bu durum bazı ibreli ve herdem yeşil bitkiler için de söz konusudur. Özellikle kumlu ve kuru topraklardaki bitkilerin besinsiz ve susuz kalmamasına dikkat edilmelidir.

Kış dinlenmesinde olan soğan, yumru ve rizomlarla diğer süs bitkilerinin hastalık ve zararlılara karşı korunması unutulmamalıdır. Bahçelerimizdeki ibreli ağaç dallarında birikebilen fazlaca karlar dalları kıracak kadar ağırlık yapabileceğinden, bunların dikkatle temizlenmesi gerekir. Gübre ve kompost yığın arının aktarılmasına devam edilir.

Çimlerin üstünde biriken kuru yapraklar temizlenir. Karla kaplıyken veya don sırasında çimlerinizin üzerinde yürümeyin. Güçlü rüzgarlara karşı, ağaçların herekleri tekrar kontrol edilip, sağlamlaştırılır. Yaşlı ağaçların sert kabukları iyice fırçalanır, zedelenen yerlere özel macunu sürülür.

Balkon ve teraslarda soğuk günlerde bitkilerin üstü örtülür veya olabildiğince korunaklı yerlere çekilir. Süs ve meyve ağaçlarının budama işlemi yapılır, budamadan sonra yaralar özel macunu veya odun külü ile kapatılır. Bahçedeki yabani otlar temizlenir. Yapraklarını dökmüş ve gövdeleri çıplak kalmış güllere bordo bulamacı uygulanır.

Havalar soğuk çiçeklerin suya ihtıyacı yok diye düşünmeyin mutlaka topraklarının kuru olup olmadığını kontrol edin.

Yorumlar

Popüler Yayınlar