Kasım ayı bahçe bakımı

Sanırım gördüğüm en tembel blogger benim.Bu çok fazla ilgi alanı olmakla da ilgili tabi ki.4 blog bir web sitesi,günlük hayatın kargaşası derken.
Ama ihmal etmediğim tek şey bahçe bakımımız.Her ne kadar bahçe şu ara yeni gelen kışa teslim olsa de ben sardunyalarımdan çelik aldım.Gülleri budadım.Gerçi hava yüzünden hangi aya göre davranacağımı karıştırsam da :P Takvime uygu gidelim ve gelelim Kasım bahçesi çalışmalarına:

Kasım ayı toprak işlemeyle ilgili işler için en uygun aylardan biridir. İhtiyaç duyulan alanlarda belleme, çapalama ve havalandırma yapılmalıdır. Ağır topraklarda kumlama ve torf ile toprak ıslahı da yapılabilir. Organik ve kimyasal gübrelerle gübreleme yaparak toprak güçlendirilmelidir.
Hava ve toprak koşulları uygun olduğu sürece her türlü toprak işleri yapılır. Kış öncesinde yabansı otların ayıklanması ve bitki diplerinin kabartılması uygun olur, ayrıca kök diplerin torf, yaprak çürüntüsü kompost, ve organik gübre ile örtülmesi kış şartlarına hazırlık açısından yararlı olur.

Gerek kökleri kap içerisinde topraklı, gerek çıplak köklü fidanların dikimi için bu ay idealdir. Dikimler toprak kar ve don yüzünden işlenmez hale gelinceye kadar sürdürülebilir.
Çim alanlarda ise kıştan önce çimlerinizi 6-7 cm uzunluktan biçiniz. Üzerlerinde biriken yaprakları temizleyiniz. Suyun iyi drene olup olmadığını denetleyiniz. Çim alanın üzerine kışa girerken 1-2 cm kalınlığında çok iyi yanmış ve yabancı ot tohumuna karşı dezenfekte edilmiş organik gübre veya torf seriniz. Bu ay dikim ayı olduğu kadar budama ayıdır da. Sonbahar budaması özellikle çiçeklerini baharda meydana getirdikleri sürgünler üzerinde veren ağaççık ve süs çalıları için önemlidir.

Güllerde budama, dal ve sürgünlerin yarı yerinden kesilmesiyle yapılırken diğer bitkilerde budama şekli, bitkinin cins ve ihtiyacına göre ayarlanmalıdır. Bu dönemde budanan dal ve sürgünlerin uçları kışın donabilir. O zaman bu ölü uçların baharda yeniden kesilmesi gerekir.

Bahçe bitkilerinde sonbaharın son ayları budama için en uygun zamanlardan biridir. Yapraklı bitkiler yapraklarını dökünce budama işlemini yapabilirsiniz. Geçmiş yazlık çiçekler sökülmeli, toprakları işlenip gübrelenmeli, kışlık fideler için hazırlanmalıdır. Soğuk koşullarda dayanıklı olmayan bitkilerin üzerleri havasız kalmayacak şekilde örtülebilir.

Ağaç çalı grubu bitkilerin dipleri torfla desteklenerek soğuğa karşı korunmalıdırlar. Öte yandan bahçe işleriyle uğraşırken bahçemizin neşesi olan kuşları da unutmamalıyız. Kış şartlarında yeterli yiyecek bulmakta zorlanacakları için ağaç dallarına yemlikler asabilirsiniz. Unutmayın kuşsuz bahçe dilsizdir. Bahçeler kuşlarla şarkı söyler…

Yorumlar

Popüler Yayınlar