RAKI VE RACON KESMEK

Vakti kerahate de daha var ama nerden çıktı bu saatte bu dediğinizi duyar gibi oluyorum.Sadece gelen bir mailden çıktı aslında.Rakı içmenin raconu ile ilgili.Tekirdağ Fanatik'i ünvanını bile almış bir rakısever olarak bunu sizlerle de paylaşmak istedim.

Rakı dediğin bir içkiden çok bir kültürdür der büyükler.Rakıyı herkesle içmemek lazımdır.Sofradan oturduğu gibi kalkmayan adamla içilmez der babam,o yüzden içki içtiğin insanı iyi seçmek gerekir.Hele rakı içtiğin insanı daha ince elemek gerekir.Bu bir nevi sınavdır aslında.Damat adaylarını önce bir rakı sofrasında görürler bizim buralarda,bakalım usulüne uygun içiyor mu ,içince çenesi düşüyor mu,saygısını yitiriyor mu vs diye...

Benim de çenem düşmeden asıl mevzuya gireyim...

Önce Deniz Gürsoy ustadan bir kaç satır
Oturursun masaya, garson bir şişe rakı getirir, mezeleri sıralar, kadehini doldurur, içersin! Hayır, rakı öyle içilmez...

"Rakının nasıl içileceğini, ya da nasıl içilmeyeceğini bilelim..
Rakı güneş batmadan içilmez.
Rakı yalnız başına içilmez,
duvara bakılarak içilmez,
Rakı keyif için içilir,
dertlenmek için içilmez,
Rakı sohbet için içilir.
Rakı, sakadan, nükteden, işletmeden anlamayan bayır turplarıyla içilmez.
Rakı gürültüyle içilmez.
Rakı çabuk içilmez, içip masadan kalkılmaz.
Rakı sofrasında fazla yemek yenmez, mezelerle yetinilir.
Rakı sofrasında sigara küllüğüne zeytin çekirdeği, sıkılmış limon kabuğu konmaz,
Rakı kadehine önce rakı, sonra su, daha sonra da buz konur;
Bu sırayı bozarsanız, anason kadehin üzerine çıkar, rakının hem tadı hem keyfi kaçar.
Rakının ana mezeleri dışında, ekstra mezeleri de vardır, bir de 'göz mezesi' vardır ki... Tahmin ettiğiniz değil, bakın o nedir?
Yahya Kemal, her akşam sofrasını 'kuş sütü eksik' kurdurur, ama çoğuna el bile sürmezmiş...
Lakin sürsün, sürmesin hepsi hesaba yazıldığı için şef garson, şaire, şimdiki deyimle 'kıyak yapmış', sofraya kırmızı turp koymamış...
Yahya Kemal gelmiş, oturmuş, masaya şöyle bakmış garsonu çagırmış:
'Nerede kırmızı turp?'
'Efendim dikkat ettim yemiyorsunuz da...'
'Ben sofraya konan her şeyi yemek zorunda degilim, onların bazıları benim göz mezemdir!' demiş..
(Deniz Gürsoy’un “Çilingir Sofrasında Rakı” adlı kitabından)

Ustasından daha fazlası için :

http://www.uzmantv.com/rakiyi-nasil-icmek-gerekir

Gelelim sözün başladığı yere:

Racon 1:

Rakı sofrasında senden yaşça büyük ehlikeyfe saygıyı kusur etmemek için kadehini onun kadehinin altına tokuşturacaksın.

Racon 2:
Yaşça senden büyük kişi kadehini kaldırmadan rakı kadehi sofradan kalkmaz.

Racon 3:
Kadehe önce rakı, sonra su, sonra buz konur. Sıra bozulursa anason kadehin üstüne çıkar, rakının tadı kaçar.

Racon 4:
Yeni seri'yi kadehe çevire çevire dökmeli ki o ilk hasat anasonun kokusu etrafa yayılsın.

Racon 5:
Her rakı içilmez, her muhabbet çekilmez, her sofrada demlenilmez.

Racon 6:
Semaverin üstündeki çaydanlıkta demlenilen çay gibi ağır ağır, sindire sindire demlenilir.

Racon 7:
Adabıyla içenler, rakıyı özenle hazırlanmış az miktarda mezeyle içerler.

Racon 8:
Rakı insan seçer,kadeh seçer ve içenden "adap" ister.

Racon 9:
Rakı adabına, erkânına, zamanına, mekânına göre içilirse şifadır.

Racon 10:
Rakı sadece " İçmesini Bilenle " içilmelidir. Aksi halde keyif eziyete, sefa cefaya dönüşür.

Racon 11:
Racon gereği sofranın en genci sakilik yapar. ( kadehleri doldurur ) Büyüklere sakilik yaptırilmaz.
Racon 12:
Mezenin hası muhabbettir.

Racon 13:
Müzik olacak, meze olacak, muhabbet olacak, sebep olacak.

Racon 14:
Sofrada hep aynı konuda kalınmaz, konu sık sık değişir. Her konudan küçük lezzetler alınır, hiçbir konu fazla uzatılmaz.

Racon 15:
Rakıya başlamadan önce su katılmamış bol zeytinyağlı cacık yenilmesi tavsiye edilir.

Racon 16:
Yudum araları uzun tutulur, rakı fondip yapılmaz.

Racon 17:
Rakı sofralarının tarzı çilingir sofrası, ölçüsü bir karafa yani iki duble rakıdır.

Racon 18:
Rakıyı iyi tanımayan rezil, yeterince tanıyan vezir olur.

Racon 19:
Meze hiçbir zaman karın doyuracak yiyeceklerden değil. Karın doyurmak ayrı bir zevktir.
Racon 20:
Musiki ruhun, rakı muhabbetin gıdasıdır.

Racon 21:
Durman gereken zamanı bileceksin, rakı masasından kalkınca yalpalamayacaksın.

Racon 22:
Rakı masasında başka alkollü içecekler içilmez.

Racon 23:
Rakı masasına avuç içiyle yada yumrukla vurulmaz. Saygıda kusur edilmez.

Racon 24:
Rakı kadehi boş durmaz. Masadan kalkarken bile kadehin dibinde biraz bırakılır.

Racon 25:
Şişede kalan rakı, son damlasına kadar eşit paylaştırılır.

Racon 26:
Rakı masasından zorda kalmadıkça kalkılmaz. Masada uzun uzun telefonla konuşulmaz.

Racon 27:
Rakıya musuki eserler tat katar.

Racon 28:
Rakı incecik rakı kadehinde, yoksa çay bardağında içilir.

Ne bu bu kadar diyecekseniz...İçemeyecekseniz votka için kardeşim adabı olmadan rakı içilmez işte...
Hadi şerefinize...






Yorumlar

Popüler Yayınlar