BİR MASAL ŞEHRİ PRAG

Orta Avrupa Seyahati surasında beni en çok etkileyen şüphesiz Prag oldu .
"Hitler bile bombalamaya kıyamamış"
Prag'ı en iyi anlatan cümle sanırım.
Eski şehre indiğinizde gerçek dünyayla bağlantınızı kesildiğini ve bir ortacağ masalına düştüğünüzü sanıyorsunuz onca kalabalığa rağmen.

Şehir turu genelde ya Kale ile başlar ya da kale ile sona erer.Karl köprüsünden geçip kalabalığa adım attığınız an da nereye bakacağınızı şaşırıyorsunuz genelde.Aman cüzdanlara dikkat kalabalıklarda yan kesici riski her zaman var.

Bu sokaklarda kaybolmak boynunuzun borcu.İçinizden geldiği gibi gezin.nehir boyunca uzanan köprülerden bir o yana bir bu yana geçin.Keyfini çıkarın şehrin.

Bir kere gece saat 12:00'de meydanda olmak ve ve astronomik saati izlemek şart.

Şehirde her yer mutlaka görün listesinde benim için.Ama özel ilgi alanı olanlara opera binasının karşısında bulunan Cafe Slavia'da belki Nazım'ın oturduğu masada oturup siz de bir kaç satır yazmak istersiniz.Ya da Nazım'ın gizli aşkı Sonya'sı ile birlikte yemek yediği 3 leylek lokantasını bulmak.Vitavanın sağ yakasında gözlerden uzak o küçük lokantayı.

Kaleden inip şehre inerken yolunuza çıkacak Kafka'nın evi gelmişken ustaya saygılarınızı sunmak lazım.

Karl köprüsü ,Karl köprürü işte...Durun ..heykelleri inceleyin.

Kaleye mutlaka çıkın.Aziz Vitus katedralini görün.Gotik mimariye bir kez daha saygılarınızı sunun. İçindeki detayları keşfedin.(Azıcık kuyruk bekleyin canım)

Prag'da gezmeyin dediğim gibi kendinizi kaybedin.Sonra da yine görüşürüz diye ayrılın.Emin olun kalbinizin bir kısmı bu güzel şehirde kalacak.Boşuna aşkın şehri değil Prag.Aşk şehirle sizin aranızda.

















Hediyelik eşya alacaksanız hemen her yerde devletin hediyelik eşya dükkanları var ve harika şeyler var .Özellikle emaye hediyelikler hem çok hoş hem de fiyatları uygun.

Çek Cumhuriyeti hakkında derlediğim notlar:
Tramvayda ya da otobüste daima boş yer bulabilirsiniz. İnsanlar ilginç bir şekilde tramvay tamamen dolu olsa bile oturmak yerine tutunmayı tercih ediyorlar.
Su ciddi bir sorun.Ben genelde yurtdışına çıkarken yanıma su alıyorum ama Orta Avrupa'da bu kesinlikle şart.Sularının tadı bana çok tuhaf geldiği için iyi suya sağlam para vermek durumunda kaldım.Gazsız su  "neperliva"  Gazlı su için "perliva", az gazlı su  "jemne perliva"
 
Çek Cumhuriyetinde kullanılan para birimi krondur. Bir lira yaklaşık olarak 9 kron ediyor ancak pratik olması açısından 1 lira = 10 kron şeklinde hesaplayabilirsiniz. Örneğin 25 kronluk bir ürün yaklaşık olarak 2.5 lira ediyor.
Ülkede yemek içmek aşırı ucuz restoran gözünüze lüks görünse de korkmayın .Zaten çoğu yerde menüler dışarıda yazıyor oradan fiyatlara bakmak mümkün.Dünya mıutfağından çok iyi restoranlar mevcut.

Ülkede esrar içmek illegal olmakla birlikte çok sıkı bir denetim bulunmuyor. Polis genellikle esrar içen insanları görmezden geliyor.

Çek birası ucuz ,kaliteli ve çok lezzetli.Bu yüzden başka birşey içmiyorlar sanki.şarapları da harika ama .

Becherovka ve slivovice isimli iki özel içkileri var. Becherovkanın ballısını pek sevdim ama yanlışlıkla baharatlısını almışım :( o daha çok alkollü nane limon gibi.


Yorumlar

Popüler Yayınlar