YAZ BAHÇESİ

Malum yaz geldi .
Bahçeler yemyeşil oldu çiçekler açtı ,domatesler biberler meyveye durdu.
Bu aylarda sanırım en önemisi su.Bahçeyi zamanında sulamak.Bunun için uygun saat ya akşam güneş çekildikten sonra ya da sabah güneş yükselmeden önce.Hava bu kadar sıcak olunca hergün sulamak gerektiğini düşünüyoruz ama eğer sebze meyve bahçeniz varsa ve çiçeğe durdularsa fazla sulamak iyi gelmez çiçekteyken gün aşırı sulamak mesela domatesleri yaprakları biraz pörsüdüğünde sulamak gerekir.
Genel hatlarıyla yaz bahçe bakımına gelirsek:

*Asalakların oluşmamasına özen gösterilmelidir. Asalak görüldüğünde hemen asalakları yok eden bir ilaçla gerekli koruma önlemleri alınmalıdır; ilaçlamada en önemli nokta, hangi ilacın hangi asalak için etkili olduğunun bilinmesidir.
*Yaprakların alt yüzlerinde pas renginde ve toz halinde bir örümcek ağı görülmesi, kırmızı örümcek bulunduğunu gösterir.
*Temmuz ayında yapılması gereken önemli bir işlem ayıklama işlemidir; (Kuru ve sararmış yaprakların, küçük ve zayıf dalların, solmaya yüz tutan taçların makasla kesilerek temizlenmesi). Güllerde, aşılı ağaççık ve süs çalılarında dipten çıkan yabani sürgünlerin kesilmesi gereklidir. 
Ayrıca geçen çiçeklerin temizlenmesine devam edilir. Bu iş güllerde geçen çiçekten sonraki ilk sağlıklı yaprağın üzerinden kesmek suretiyle yapılır. 
Yıldız çiçeklerindeki ikinci goncalar kesilip, yalnızca ilk açan ana goncalar bırakılır. (Böylece taçlar daha büyük olacaklardır.)
*Temmuz ayı; ayrıca ağaççıkların daldırma dalı yada dallandırma çubuğu yöntemi ile çoğaltılmalarına en uygun aydır. Leylak ve güllerde gözaşısı ile üretim zamanıdır. 
Yaz boyunca çiçek açan ağaççık ve çalı formlu bitkilere, yazlık çiçeklere, özellikle güllere besin takviyesi yapılmalıdır. Çiçeklenme dönemi sonunda gübreleme işlemine son verilmelidir.
*Morsalkımlarınızın filizlerini yarı yarıya veya 5 gonca kalacak şekilde kısaltın. Yaz budaması büyümeyi yavaşlatarak gelecek sene için çiçek goncalarının oluşmasına yardım eder.
*Safran ve sonbahar çiğdemlerinin sonbaharda görülebilmesi için küçük gruplar halinde funda çalılarının önlerine ekin.
*Yılın bu zamanında güllerde kararma belirtileri başlayacaktır. Ağır hastalıklar önce goncalara, oradan da dallara yayılarak bitkide yaprak kaybına yol açabilir. Hastalıklı kısımları ayırın ve koruyucu ilaç sıkın. Zayıf bitkilerinizi gül toniği ile besleyebilirsiniz.
*Allium gibi bitkilerin olgun tohum başlarını kese kâğıdı ile koruyun. Birkaç gün boyunca ılık ve kuru bir yerde muhafaza edin. Ekme zamanı gelinceye kadar hava almayan bir kutuda saklayın. Olgunlaşan meyveleri ince bir örtü ile kuşlardan, kulağakaçanlardan ve eşekarılarından koruyun. Tül perdeler veya müslin kumaşı da aynı şekilde kullanılabilirsiniz. 
*Çiçekliklerinizdeki küf oluşumlarını takip edin. Çürüyen çiçekleri temizleyin ve hastalıklı bitkilere mantar öldürücü ilaçlar kullanın. 




Yorumlar

Popüler Yayınlar