Orta Avrupa'da Gezmek Viyana -2
























2. kısma başlarken en önemli notum Viyana’da çok iyi bir metro ağı var.Bu sayede şehrin her tarafını gezebilirsiniz.Önce bir şehir haritası edinin ve gezeceğiniz yerleri burada işaretleyin.
Nerde kalmıştık.Stephensplatz’da gözlerinizi en çok kamaştıran Viyana'nın en bilinen katedrali, Stephansdom (Aziz Stephan Katedrali)  oluyor. Bu katedralin doğu yakasında, bir azizin ayakları altında ezilen Osmanlı akıncısı heykeli bulunuyor. Kilisenin 21 tonluk çanı, Viyana kuşatması sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'ndan kalan silahların ve topların eritilmesiyle üretilmiş. Katedralin içerisine girmek ücretsiz, fakat sabahın erken saatlerinde bile burada ve bu bölgenin etrafında belli bir yoğunluk mevcut. Katedralin kulesine de çıkılabiliyor (tabii yaklaşık 370 basamağı göze alabilirseniz).

Burada bizim için iki önemli bina daha var tabi ki Mozart’ın evi ve Graben Caddesi.Bu cadde muazzam binaları ve ünlü Veba anıtıyla görülmeye değer kesinlikle.




























Caddelerden çıktıktan sonra ilk ve en önemli destinasyon tabi ki Hofburg Sarayı en tanınmış imparatorluk sarayları arasında geliyor. Innere Stadt (İç Şehir) sınırları içerisindeki bu sarayda Habsburg Hanedanı başta olmak üzere Avusturya tarihinin en zengin ve güçlü aileleri yaşamış. Yanında ki milli kütüphane binası ile son derece gösterişli bir yer.Sarayın muazzam bahçesinde benim gibi kalmak isteyebilirsiniz.Şöyle uzun bir vaktiniz olsa insan burada çimlere yayılıp kitap okuyup dünyayı unutmak istiyor şahsen.Hepimizin çocukluk hayatına prensesleri sokan Sisi’de burada yaşamış ve burada bir Sisi Müzesi var.Tabi bizim için daha da önemlisi burada Efes Müzesi var.Yani burada sanat tarihi müzesi içinde Efes’ten çaldıklarını sergiliyorlar…Eh bir kez daha kıymetini bilmezsen diyoruz…


Bir diğer durağımız Belvedere Sarayı.Bahçede ki havuza yansıyan görüntüsü ,muazzam arka bahçesiyle insanın burada ölünmez herhalde dediği yerlerden biri.

Viyana'daki bir başka devasa saray ise, bizim gitmediğimiz ama bir daha gidersek programa aldığımı muazzam bahçeleri ile  Schönbrunn İmparatorluk Sarayı.Kilometrekarelerce alan içerisinde Avrupa'nın en eski hayvanat bahçesi, bitkilerle oluşturulmuş bir labirent, onlarca ufak çiçek bahçesi, havuzlar, ördekler, yani ne ararsanız varmış.

Biz giremeekte biraz Viyanan’nın müzelerinden bahsetmek lazım.Viyana'nın merkezinde, karşı karşıya bakan iki binadan oluşan Kunsthistorisches Museum (Sanat Tarihi Müzesi),yine çok yakınıdaki Museums Quartier. Burası, aslında 60 bin metre kare alan üzerine kurulu bir müze kompleksi. İçerisinde birkaç farklı müze var. Kompleks içerisinde, resimden mimariye kadar değişik sanat dalları temalı bölümler bulunmakta. , Albertina Müzesi, içerisinde 65 binden fazla tablonun bulunduğu, Avusturya'nın ve de Avrupa'nın önde gelen resim müzelerinden biri. Ayrıca taşbaskı, ağaçbaskı ya da gravürler de bu müzede sergilenmekte. 39 sergi salonundan oluşan içinde bir Mamut fosili olduğu için göremediğimize en çok yandığımız Naturhistorisches Museum'da (Doğa Tarihi Müzesi)  bu alanda.(NOT: U2 ve U3 metro hatlarının Volkstheater durağını kullanarak buraya ulaşabilirsiniz.)
Bunların yanı sıra Technisches Museum (Teknoloji Müzesi), Heeresgeschichtliches Museum (Askerî Tarih Müzesi), Sigmund Freud Müzesi, Uhren Museum (Saat Müzesi), Tramvay Müzesi, Welt Museum (Etnoloji Müzesi), Matematik Müzesi, Mozarthaus (Mozart Evi), House of Music (Müzik Evi) başta olmak üzere pek çok müzeyi ziyaret edebilirsiniz.
Gidebildiğimiz tek müze Schmetterlinghaus (Kelebek Evi) benim içinde kendimi unuttuğum bir yer oldu. Kelebek Evi (Schemtterlingshaus) Tropik kelebek evi opera binasından 200 metre uzaklıkta kolay bulunabiliyor yani. Doğal yağmur ormanları şeklinde dizayn edilmiş serada yüzlerce tropik kelebeğin serbest bir şekilde uçtuğuna şahit olabilirsiniz.(Metro U1, U2, U4 ile Karlsplatz'da inebilirsiniz. 1,2,62,65, D ve J nolu tramvaylar ile Karlsplatz/Oper. durağında inerek buraya ulaşabilirsiniz.)

Benim görmeyi en çok istediğim yerlerden biri de Naschmarkt’tı.Kentin kuzey ucunda birbirinden taze sebze ve meyvelerin, süt ürünlerinin, zeytinyağların, sirkelerin ve elde yapılmış Alles Seife sabunlarının satıldığı çiftçi pazarını görebilirsiniz. Burada bir çokta Türk tezgahı bulunuyor.Rengarenk ,son derece kalabalık keyifli bir yer.

Gelelim şimdi gecenin sonuna JBizim Viyana’da en sevdiğimiz yer oldu Grinzig.Hatta Serap kar yağdığında da oraya gitmemiz konusunda pek ısrarlı.Kısmet bakalım.Viyana'nın şehir merkezinden U4 metro hattı ile Heiligenstadt a gidip oradan 38A numaralı otobüs ile Leopoldsberg veya Kahlenberg'e gideceksiniz ve Grinzing'e geldiğinizde otobüsten ineceksiniz.Grinzig küçücük bir sayfıye kasabası.İçinde çok güzel meyhaneler var.Biz klasik olarak turistlere uymadık ve sadece yerlilerin bulunduğu bir şarap evine girdik ve çok iyi yapmışız.Amcalarla birikte şarkı söyledik ve muazzam şaraplarından içtik.Çok eğlendik çok.
Fotoğraflar aşağıda yazıyı çok bozacaklar baktım da :)



















opera binası

meşhur Viyana kapıları





BELVEDERE SARAYI










OPUS DEI KİLİSESİ

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar