Ekim ayı bahçe bakımı

Blogu ihmal edip çok fazla birşey yazmasam da bahçe bakımı detaylarını atlamamaya çalışıyorum :)
Benim bahçede duvarlara kireç vurulması,bankın boyanması lazım aslında:) ama buyrun normal bahçelerde ekim ayında yapılması gerekenler.


Bahçenin durumuna göre yapmak istediğiniz işlere göre krizma (derin işleme), belleme, çapa veya fidan çukuru açılması gibi her türlü toprak işlemesi için Ekim ayı ideal aydır. Toprak işlenmeden önce organik gübre verilmesi ideal olur.

Kökleri kap içerisinde topraklı her türlü fidan dikimi yapılabilir. Yine kışlık çiçek fidelerinin, baharda açan lale, sümbül, nergis gibi soğanlı çiçeklerin dikimine devam edilir. Adonis, gündüzsefsı, kahkahaçiçeği, kazayağı, kuşotu, floks ekilebilir.

Sardunyalardan çelik alınarak üretimleri yapılabilir, baharda dikilmiş soğan ve yumrulu bitkiler ilk donlardan önce sökülmelidir. (Begonya, yıldız, kına, glayör vb.)

Çok yıllık otsu bitkilerin ve ağaççıkların saksılarındaki toğrğın yüzey bölümü yenilenip, yerine yeni, gübreli toprak konur. Küme halinde yada tırmanıcı özellikte yeni ağaççıklr dikilir.

En narin bitkilerin toprak yüzeyleri turba yada ambalajlarda yararlanılan saman kullanılarak kaplanmaya başlanır; daha az dayanıklı bitkiler balkonun en havadar ve güneş alan bölümünde toplanır.

Bu ay bahçenizin neye ihtiyacı var?

Yaz bitti diye bahçenizi ihmal etmek yok, Ekim ayında da bahçenizin bazı ihtiyaçları var. Bu aylar bazı bitkilerin ekimi için biçilmiş katfandır. Bunun yanı sıra toprağa dökülen yaprakları toplamanın tam zamanı. Bu yapraklar bekletildikten sonra gübre ve humus olarak kullanılabilir.

Bunun için bir çuvalın ve ya varilin içinde bu yaprakları bekletmeniz gerekiyor. Havanın kuru ve nemsiz olduğu zamanlarda yaprakların çok kurumasını engellemek için biraz ilave edin. Bir dahaki yıl yaprakları küçük parçalar halinde toprağa serperek gübre olarak kullanabilirsiniz.

Kış bitkilerini ekin
Teras ve pencere önündeki bitkilerinizi de unutmayın. Saksıların dibine polistiren malzemeler yerleştirerek drenajı kolaylaştırabilir, çok amaçlı gübre takviyesi yapabilirsiniz. Kış için en uygun bitkiler mayasıl otu, saparna, siklamen, sarmaşık, camgüzeli, kül çiçeği, iskimya, kış kirazı, kekik ve hercai menekşedir.

Ekim ayında başka neler yapılır?

Bahar mevsimi için bitki soğanlarını, yaz mevsimi için de otsu bitkileri ekin.

Çiçek ve bitki öbeklerini birbirinden ayırıp temizleyin.

Kurumuş yaprakları havuzunuzun üzerinden temizleyerek ve ya temizleme pompası kullanarak, havuzunuzu kışa hazırlayın.

Yıldız çiçeği gibi narin bitkileri soğuktan korunaklı alanlara taşıyın.

Nane, maydonoz gibi taze bitkileri kurutarak kışın yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar